Hlavní obsah

Ochránci lidských práv jsou teroristé, hřímá Kadyrov. Uklidněte si ho, píší mezinárodní organizace Putinovi

Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Kadyrovovy poznámky naznačují, že se tento čečenský vůdce chystá provést opatření, která jsou protiprávní,” píší mezinárodní organizace Vladimiru Putinovi.

Článek

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov je často obviňován z porušování lidských práv. Po jeho nedávných výhrůžkách proti aktivistům mezinárodní organizace Human Rights Watch, Amnesty International a Front Line Defenders zveřejnily otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém ho vyzvali, aby Kadyrova více „držel na uzdě”.

„Kadyrovovy poznámky naznačují, že se tento čečenský vůdce chystá provést opatření, která jsou protiprávní. Čečna je součástí Ruské federace, vázaná ruskými zákony a mezinárodními závazky Ruska v oblasti dodržování lidských práv,” píše se v prohlášení.

Čečenský vůdce následně začal vyhrožovat zaměstnancům organizací, které bojují za lidská práva. Napadl je při projevu k policistům 23. srpna.

„Pro mě jsou ochránci lidských práv stejní jako teroristé nebo extremisté a podobní lidé,” prohlásil tam Kadyrov.

„Proč nebrání má práva?” ptá se dále Kadyrov. „Já mám zakázáno přijet do Evropy, na Západ. Takže já s nimi naložím stejně. Jejich zaměstnanci, kteří si říkají ochránci lidských práv, od teď nemají žádné právo přijet na mé území.”

Reklama

Doporučované