Hlavní obsah

Ochránil jsem zdravotníky, tvrdí Vojtěch. Tyto případy říkají opak

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek za svůj největší úspěch označil to, že se během pandemie podařilo ochránit zdravotníky včasnými dodávkami ochranných prostředků.

Článek

„Máme zcela čisté svědomí, že jsme postupovali tak, jak to jen bylo možné,“ řekl Vojtěch na mimořádné schůzi, kterou svolala opozice. A to právě kvůli pochybnostem o postupu při nákupech zdravotnických prostředků.

Hned několik případů a statistika ale ukazují, že to není tak docela pravda. Tragicky skončilo například rozšíření nákazy mezi personálem plicního oddělení Thomayerovy nemocnice. Několik lidí se tam nakazilo od taxikáře, kterému byl později podán experimentální lék remdesivir a uzdravil se.

Mezi nakaženými byla i sedmačtyřicetiletá zdravotní sestra, která si na sociálních sítích stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek. „Jeden plášť, brýle a ústenka na 12hodinovou směnu fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné,“ napsala.

Žena později doma v karanténě zemřela. Koronavirus nebyl přímou příčinou smrti, přesné okolnosti vyšetřuje policie. „Je pravda, že některé sestry se nakazily od pacienta, což byl bohužel případ této zdravotní sestry,“ přiznal tehdy ministr zdravotnictví. Později zemřela také na covid-19 pozitivní sanitářka ze stejné nemocnice.

Nejvíc ohrožené? Zdravotní sestry

Právě zdravotní sestra je povolání, které je podle statistik v Česku ohrožené nákazou nejvíce. V polovině dubna tvořili zdravotníci z šesti tisíc odhalených případů deset procent. V tu dobu bylo evidováno 243 nemocných zdravotních sester, 135 lékařů, 14 laborantů a 192 dalších zdravotníků.

Těsně za lékaři byli učitelé a s odstupem pak profesionální řidiči. Přímo v zaměstnání se podle ÚZIS nakazilo 12 procent z infikovaných lékařů, 28 procent sester a 23 procent ostatních pracovníků ve zdravotnictví.

Na to, že zásobování bylo špatné a ochrana nedostatečná, si stěžovala řada zdravotníků. Aktuálně probíraný je případ záchranářky ze Středočeského kraje, která si jako jedna z mála stěžovala veřejně a na jméno. Výsledek? Nadřízený jí vyhrožoval postihem a kraj vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) podal kvůli kauze trestní oznámení. Zdravotnice u záchranky sama končí.

Jak upozornily Seznam Zprávy, s podobným chováním nadřízených se zdravotníci setkávali po celé republice. Podle výpovědí, které se podařilo nasbírat, dostali pracovníci pečující o pacienty jasné doporučení: Mlčet.

„Na jednu směnu vychází jeden oblek. Mí kolegové ze strachu mlčí, nejde s tím nic dělat. V podstatě nám bylo řečeno, ať jsme potichu,“ popsala v polovině dubna pod příslibem anonymity zdravotnice z velké krajské nemocnice.

Reklama

Doporučované