Hlavní obsah

Očima zahraničí: Covid se Česku vymyká. Úspěch v boji proti nákaze v nedohlednu

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rychlé šíření onemocnění covid-19 v Česku označil za epidemii neočkovaných.

Reklama

Epidemická situace v Česku se zhoršuje. Stoupající počet nakažených a hospitalizovaných a nové rekordy zaznamenala i řada zahraničních médií.

Článek

Denní přírůstek nakažených nemocí covid-19 je v České republice nejvyšší za více než půl roku, píše britský list The Guardian. Citoval také českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který dnes mluvil o nízké míře očkování a vyzval Čechy k masové vakcinaci.

Podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí je v České republice plně očkovaných asi 67 procent lidí starších 18 let, přičemž průměr ve většině ostatních zemí Evropské unie je 74,5 procenta, zdůrazňuje list.

Čísla v Česku vyletěla na nejvyšší hodnoty za více než půl roku, úřady vyzývají lidi, aby se nechali očkovat, objevilo se v titulku amerického listu The Washington Post. Média tak zřejmě odkazují na slova Vojtěcha, který epidemii covidu-19 v Česku označil za epidemií neočkovaných. „Troufám si tvrdit, že pokud se nám podaří navýšit počet očkovaných, budeme moci hned druhý den všechna opatření zrušit,“ připustil Vojtěch na dnešní tiskové konferenci.

To je ale podle zahraničních médií v nedohlednu. Ve skutečnosti byla znovu zavedena další pravidla, od tohoto týdne je na pracovištích povinné nošení respirátorů a od příštího týdne budou muset restaurace a bary kontrolovat, zda zákazníci mají potvrzení o očkování nebo testování, píše WP. Pozornosti neuniklo ani to, že se od příštího týdne zkrátí doba platnosti negativního testu - u PCR testů ze sedmi dnů na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. (Podrobně si opatření můžete prostudovat ZDE.)

Světová média také zdůrazňují, že Česká republika je jednou z nejvíce pandemií zasažených evropských zemí.

O nízké míře proočkovanosti Čechů, „epidemii neočkovaných“ či zavedení nových opatření píší také ukrajinská či ruská média. Toho, že šíření epidemie v Česku nadále zrychluje, si všímají rovněž v sousedním Německu, Rakousku či Slovensku. „V nemocnicích je více než tisíc pacientů s covidem,“ zdůrazňuje na svých stránkách slovenský deník SME. Zprávy o zhoršující se covidové situaci v Česku neunikly ani polským novinářům.

V pondělí v Česku přibylo 4264 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvíce od dubna a zhruba o dvě třetiny více než před týdnem. V nemocnicích je poprvé od května přes 1000 lidí, vyplývá z aktuálních údajů. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se celé Česko v tomto nebo příštím týdnu dostane na 300 případů nákaz koronavirem za sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. K dnešku je to podle dat na webu resortu zdravotnictví 217 případů. Do konce roku čeká Dušek kolem 2000 hospitalizovaných s koronavirem.

Reklama

Doporučované