Hlavní obsah

Očkovací aféra: Jestli nevěděli, co s vakcínami, měli zavolat, říká Blatný

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný je přesvědčen, že za nic nemůže.

Reklama

Ministr zdravotnictví prověřuje očkovací aféru ve Státním zdravotním ústavu. Jeho úřad na ní prý odpovědnost nenese.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nadále trvá na tom, že hlavní zodpovědnost za očkovací aféru ve Státním zdravotním ústavu, kterou tento týden popsaly Seznam Zprávy, nese bývalý ředitel této zdravotnické instituce.

Pavel Březovský ve čtvrtek nuceně rezignoval na svou funkci, když se ukázalo, že jeho ústav rozdělil tisícovku nedostatkových vakcín proti covidu-19 mezi své pracovníky a jejich příbuzné, přestože v absolutní většině případů nepatří do skupin, jež jsou pro první fázi očkování preferovány.

Nyní už bývalý ředitel sice svůj odchod přijal, avšak dal najevo, že je pouze politickou obětí aféry, která poškozuje důvěryhodnost očkovací akce v České republice. Naznačil, že neměl pokyny, jak s tisíci kusy vakcín naložit, a navíc byl od svých nadřízených pod velkým tlakem, aby je rychle zužitkoval.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný to však odmítá.

Seznam Zprávám v pátek řekl, že počet vakcín pro Státní zdravotní ústav byl minimální a že vedení ústavu o dodávce vakcín vědělo - stejně jako všechny ministerstvem přímo řízené zdravotní organizace.

Ústav, kde pracuje jen několik desítek lékařů, kteří jsou navíc s pacienty ojediněle, však dostal tisícovku vakcín. Ministr Blatný to vysvětluje tím, že zde však pracují odborníci na infekční nemoci.

„V ústavu sice nepracují klinici, ale jsou tam referenční laboratoře a tam lidé přichází do styku s virem. Máte však pravdu, že lékařů tam není třeba tisíc,“ uvedl ministr a dodal, že Státní zdravotní ústav dostal metodický pokyn, jak s vakcínami postupovat, a měl se ho držet.

Na internetových stránkách ministerstva je kromě dat o koronaviru také zveřejněna očkovací strategie a metodický pokyn očkovací kampaně. V ní je Státní zdravotní ústav označený jako distribuční očkovací místo. Pro ústav z toho plyne, že vakcíny má uskladnit do doby použití a postarat se o jejich distribuci.

Podle ministra Blatného mělo tedy vedení ústavu zajistit, aby se tam nechala očkovat veřejnost včetně seniorů. Jak to však měl ústav zajistit, když rezervační systém tou dobou nefungoval a na distribuci vakcín není ústav připraven?

„Je na vedení každého očkovacího místa, jak to zabezpečí. Měli jednat například s nemocnicemi a zajistit, aby tam byli proočkováni zdravotníci jiné nemocnice. Třeba je obvolat,“ odpovídá na to ministr.

Zda je postavení Státního zdravotního ústavu v reálu takové, aby se ministrem nastíněný postup mohl podařit, se Seznam Zprávy chtěly zeptat někdejšího ředitele Pavla Březovského.

Na žádost o reakci v pátek nereagoval. Den předtím však redakci napsal, že byl pod obrovským tlakem a že pokyny očkovat co nejrychleji přicházely přímo od premiéra Andreje Babiše.

„Všichni jsme pod tlakem. To neznamená, že bychom neměli postupovat správně. A jestli nevěděli co dělat, měli se nás zeptat,“ řekl k tomu ministr Jan Blatný.

Jak tlak nadřízených a premiéra vypadal, ilustruje SMS, kterou premiér Babiš ve středu poslal Pavlu Březovskému a s ním i téměř dvěma desítkám ředitelů dalších zařízení.

„19 vašich očkovacích center, tam, jak jste hlášeni u Pfizer/BioNTech, obdrželo 26. 12., 30. 12., 5. 1. a 12. 1. celkem 128 plat. To znamená 124 800 dávek při 5 z lahvičky, až 149 760 při 6 z lahvičky. Ke včerejší půlnoci jste naočkovali ve vašich zařízeních jenom 30 703 lidí!!!!! Takže rekapitulace: dostali jste 124 800 při 5, zaočkovali jste 30 703 jenom!!!“ uvádí premiér Babiš v SMS zprávě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici a jejíž přijetí a autentičnost potvrdilo několik příjemců.

„Což je žalostně málo, takže očkuje se pomalu!!“ psal Andrej Babiš podřízeným včetně ředitele Březovského.

Navzdory tomu, že pracovníci Státního zdravotního ústavu a jejich příbuzní neměli přednostně vakcínu dostat, ministr Jan Blatný Seznam Zprávám potvrdil, že očkovací proces bude dokončen - to znamená, že očkovaní ze SZÚ dostanou i druhou dávku vakcíny.

„Když už to dostali, vakcinace doběhne. Jinak bychom znehodnotili dávky, které jsme jim dali, a museli bychom je pak i časem očkovat znovu. Musíme a chceme postupovat dle souhrnného údaje o přípravku - a ten to požaduje. A neumím si představit, že by to bylo jinak,“ uvedl ministr Blatný.

Reklama

Související témata:

Doporučované