Hlavní obsah

Očkování proti žluté zimnici podstoupí miliony Brazilců, stihnout to musí do zahájení karnevalu v Riu

Před karnevalem v Riu zahájila Brazílie masivní očkování proti žluté zimniciVideo: AP

 

Reklama

Brazilské úřady chtějí před zahájením karnevalu v Riu de Janeiru naočkovat proti žluté zimnici na 24 milionů lidí.

Článek

Žlutou zimnicí se v Brazílii od prosince loňského roku nakazilo 130 lidí a přes 50 osob na ni zemřelo. Brazilské ministerstvo zdravotnictví tak stojí před nelehkým úkolem, který musí zvládnout navíc v šibeničním termínu. Do vypuknutí světoznámého karnevalu v Riu de Janeiru 9. února musí naočkovat asi 24 milionů lidí.

Žlutou zimnicí nejvýrazněji postiženou oblastí je jihovýchod Brazílie, včetně spolkového státu Rio de Janeiro. Nemoc se přenáší štípnutím komára druhu Aedes aegypti. Mezi časté příznaky patří bolest hlavy, zad a svalů, nevolnost a zvracení. U většiny pacientů prvotní příznaky poleví a uzdraví se. U asi pětiny postižených se nemoc dostane do dalšího stadia doprovázeného navíc žloutenkou a krvácením. Pacientům pak následně selhávají orgány.

Vzhledem k vysoké spotřebě očkovacích vakcín Světová zdravotnická organizace (WHO) Brazilcům doporučila, aby očkování podávali ve snížené dávce. Ta by měla očkované chránit po dobu nejméně dvanácti měsíců. Plná dávka pak celý život.

Lékaři doporučují, aby lidé, kteří se do Brazílie chystají, podstoupili očkování nejpozději 10 dní před plánovanou cestou.

Reklama

Doporučované