Hlavní obsah

Očkování v Evropě zpomaluje, hrozí další mrtví, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Do začátku prosince by po celé Evropě mohlo koronavirové infekci podlehnout čtvrt milionu lidí, uvádí Světová zdravotnická organizace.

Článek

Aktuální vývoj pandemie na kontinentu je s končícím létem dle WHO „velice znepokojující“. Čtrnáctidenní incidence případů například vzrostla o více než 10 procent. Především na Balkáně, Kavkazu a v zemích Střední Asie, které WHO zařazuje do společného regionu, „roste tlak na nemocnice“ a „strmě rostou i počty případů“. Přibývají i případy úmrtí v souvislosti s infekcí covid-19. Za minulý týden například vzrostl počet zemřelých o 11 procent, informuje server Euronews.

„Vysoká míra přenosu je znepokojující především kvůli nízké míře proočkovanosti prioritních skupin v několika zemích,“ vysvětlil dnes možnou příčinu ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Evropský region dosud zaznamenal 64 milionů potvrzených případů nákazy covidem-19 a 1,3 milionu úmrtí. Kluge také připustil, že minulý týden zveřejněná studie globálního výzkumného centra při Univerzitě ve Washingtonu (Institute for Health Metrics and Evaluation), která predikuje, že by do začátku prosince mohlo infekci podlehnout dalších 236 tisíc lidí, by mohla být reálná. Vyšší šance úmrtí hrozí především v chudších zemích s nízkou mírou proočkovanosti.

„Zatímco polovina Evropy je kompletně naočkovaná, míra vakcinace v celém regionu klesá,“ cituje Klugeho britský server The Guardian. Dodává, že se tak děje především kvůli „nízké produkci, nedostatečné dostupnosti vakcín a zmenšující se ochotě lidí se očkovat“.

Kromě přítomnosti mutace delta, která je dominantní v 15 zemích, je příčin, proč případy přibývají, několik. Například zmírňování opatření a cestování spojené s letní sezonou, píše dále server Euronews. Podle WHO je nicméně očkování „nejlepší cestou, jak znovu otevřít společnost“.

Reklama

Doporučované