Hlavní obsah

Od Bradáčové odchází důležitý žalobce. „Ten, který dostal Ratha“

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jiří Pražák působil na Vrchním státním zastupitelství v Praze více než sedm let.

Reklama

Státní zástupce Jiří Pražák se vrací na sever Čech. Dokončí ale rozjeté kauzy – například miliardový restituční skandál nebo manipulace se zakázkami v Lánské oboře.

Článek

Byl jedním z hrstky lidí, kteří v roce 2011 věděli o utajovaném vyšetřování Davida Ratha. Tehdy zářivé politické hvězdy ČSSD, poslance a hejtmana se zdánlivě neohrozitelnou pozicí.

Dnes Rath už téměř na rok přesně sedí ve vězení za úplatky ve výši několika desítek milionů. A v další kauze je zatím odsouzen nepravomocně.

U zrodu téhle největší korupční kauzy v novodobé historii stál žalobce Jiří Pražák. Roky pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Praze, nyní zde ale podle zjištění Seznam Zpráv skončil. A přesunul se o dvě profesní patra níž – na okresní zastupitelství v Chomutově.

„Je to jednoduché, jsou to rodinné důvody. Pocházím z Chomutova a mám tady rodinu, přes sedm a půl roku jsem do Prahy pouze dojížděl, k návratu jednou muselo dojít,“ vysvětluje Pražák.

Pražáka ze severu Čech přivedla v roce 2013 na Vrchní státní zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Osvědčil se jí mimo jiné právě během náročného Rathova případu a od té doby pracoval na mnoha velmi závažných kauzách.

„Je těžké označit jedinou trestní věc jako nejvýznamnější,“ uvažuje Pražák, který před soudem vystupuje většinou velmi stroze, soustředěně a bez sebemenších emocí.

Každopádně s jeho jménem se pojí například vyšetřování miliardového restitučního skandálu, který Seznam Zprávy podrobně popisují: stát vinou úředníků přišel o superlukrativní pozemky – a ty pak doputovaly mimo jiné k „politickému podnikateli“ Romanu Janouškovi.

Pražák také stojí za vyšetřováním případu v prezidentské oboře v Lánech – její ředitel Miloš Balák je obžalován z manipulací se stamilionovou zakázkou na zpevnění břehů vodní nádrže.

A zatím k nepravomocnému rozsudku dovedl Pražák i takzvanou druhou větev Rathovy kauzy, kde se řeší další uplacené středočeské zakázky a v níž například největší česká firma Metrostav dostala přísný trest: zákaz účastnit se veřejných zakázek.

Pražák sice bude působit v Chomutově, tyto rozjeté kauzy ale zároveň dokončí.

„Předpokládám, že ve většině uvedených trestních věcí budu po dohodě s paní vrchní státní zástupkyní i nadále činný v řízeních před soudy,“ dodává Pražák.

Reklama

Doporučované