Hlavní obsah

Od Klause k Zemanovi a zase zpátky. Forejt nastoupil do exprezidentova institutu

Bývalý šéf hradního protokolu, který funkci opustil po skandálu s kompromitujícím videem, už si dohodl novou práci. Nastoupí do Institutu Václava Klause.

Reklama

Článek

Redakce Seznam Zprávy už před časem zveřejnila informaci, že Jindřich Forejt, dlouholetá hradní opora Miloše Zemana, zamíří po aféře s videem mimo vysněnou diplomacii. A podle zdrojů redakce s vysokou pravděpodobností do Institutu Václava Klause (IVK).

Protokolář měl k někdejší hlavě státu vždy velmi blízko. Manželé Klausovi byli jediní, s kým komunikoval poté, co se v prosinci stáhl do ústraní. A exprezident se Forejta veřejně zastal.

Sám Forejt na přímo položenou otázku, zda do IVK nastoupí, odpověděl ještě o minulém víkendu takto: „Až bude správný čas, tak se určitě vyjádřím. Určitě nebudu mlčet."

Podle Aktuálně.cz je nicméně dohoda s institutem už sepsaná. „Tu spolupráci zprovozníme od příštího týdne," řekl serveru ředitel Klausova institutu Jiří Weigl.

Co přesně tam Forejt bude dělat, neupřesnil. Institut, který funguje pátým rokem, se zabývá „rozvíjením politického a ideového odkazu Václava Klause", zkoumáním nejnovějších dějin a aktuálními politickými, ekonomickými a společenskými problémy.

Forejt se kromě toho chce i nadále věnovat svému koníčku, tím je historie a průvodcovská činnost. Znalec etikety se už druhým rokem věnuje provádění návštěvníků po historických prostorách konopišťského zámku.

Jindřich Forejt průvodcem po KonopištiVideo: Seznam Zprávy

Forejt na Hrad přišel jako stážista ještě za Václava Havla v roce 2002, později – za Klause – se stal vrchním protokolářem. Skončil v prosinci 2016 „ze zdravotních důvodů" v době, kdy média zveřejnila informaci o existenci kompromitující nahrávky, na níž muž s Forejtovou vizáží mimo jiné konzumuje drogy.

Reportéři pořadu Zvláštní vyšetřování Sabina Slonková a Jiří Kubík zmapovali zrod a následnou cestu diskreditačního materiálu, která vede přes síť prostitutů, mediální skupiny až do politiky.

Reklama

Doporučované