Hlavní obsah

Od května zas mohou Rakušané volně ven, na pivo si ještě počkají

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Dvojice relaxuje v zahradách vídeňského paláce Schönbrunn.

Reklama

Další uvolňování omezení v Rakousku, troubící demonstrace v Budapešti nebo fotka, kterou se chtěl slovenský premiér vysmát svému předchůdci, sám za ni ale sklidil kritiku. To jsou témata úterního Středoevropského deníku.

Článek

Rakouská vláda sáhla k dalšímu rozvolnění opatření proti šíření koronaviru. Od 1. května smějí lidé u našich jižních sousedů zase - jednoduše řečeno - chodit ven. Musejí jen udržovat odstup alespoň jednoho metru od další osoby, se kterou nežijí ve společné domácnosti. Povinnost nosit na veřejnosti ochranu nosu a úst zatím zůstává v platnosti. „Není ještě po všem,“ varuje spolkový ministr zdravotnictví Rudolf Anschober ze Strany Zelených.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober.

Jeho vládní kolega, lidovecký ministr vnitra Karl Nehammer dodal, že se od 1. května povolují i menší akce do 10 účastníků. U pohřbů je to dokonce 30 lidí. V Innsbrucku otevřou od 1. května dětská hřiště. Ta vídeňská budou podle radnice v hlavním městě následovat příští týden.

Další uvolňování už je spojeno s podmiňovacím způsobem, tedy je svázané s tím, že se koronavirová situace v Rakousku opět nezhorší. Podle ministra Anschobera se velmi nadějně vyvíjí reprodukční číslo, které kleslo už na hodnotu 0,59.

Od 15. května by se tak mohly otevřít rakouské restaurace. Podle ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerové (ÖVP) ale budou hosté i provozovatelé gastronomických podniků v první fázi svázáni řadou pravidel.

Posezení v restauraci si budete muset objednat a zapomeňte přitom na skupinové rezervace. U jednoho stolu smí s dětmi sedět maximálně čtyři dospělí. Mezi stoly musí být minimálně metrová mezera, což ale neplatí pro hosty u jednoho stolu. Personál musí nosit roušky. O pivu na stojáka u výčepního pultu můžou Rakušané nadále mít jen orosené sny.

Od 29. května by se mohly v další vlně začít otevírat hotely a penziony. Stejné datum si mají v kalendáři zakroužkovat provozovatelé bazénů.

Stoletý partyzán porazil koronavirus

Narodil se v roce 1920, je to bývalý polský partyzán a voják a podařilo se mu porazit koronavirus. Pozitivní zprávu o uzdravení stoletého Stanisława Bigose v pondělí večer publikovala polská média s odkazem na ústřední klinickou nemocnici ve Varšavě.

AKTUÁLNÍMU VÝVOJI KOLEM POLSKÝCH PREZIDENTSKÝCH VOLEB SE VĚNUJEME ZDE:

Matovič si utahoval z Pellegriniho

Rýpnutí do politického protivníka, za které se sám autor stal terčem vtipů - tak dopadl pondělní facebookový příspěvek slovenského premiéra a šéfa hnutí OLaNO Igora Matoviče. Předseda vlády zveřejnil fotku obsahu jednoho ze šuplíků v kanceláři na úřadu vlády, kterou zdědil po svém předchůdci ve funkci Peteru Pellegrinim ze strany Směr.

„Něco napsané parusky, něco o babies, nějaký gelík ve flaštičce, nějaké kablíky… tak když ho někde potkáte, tak ho pošlete pro jeho instrumenty,“ napsal Matovič k fotce s dovětkem, že se bojí otevřít další šuplíky. Na snímku jde vidět jakýsi ovladač, kabely, lahev a elektrický ohřívač kojeneckých lahví.

Matovič v komentářích od řady lidí sklidil kritiku za to, že jsou podobné příspěvky pod úrovní premiéra a že má bojovat s politickými soupeři jiným způsobem. Lidé pak začali zveřejňovat fotky obsahu svých šuplíků. Někteří komentující poukázali i na to, že jejich komentáře pod fotkou zmizely.

Den před Matovičovým příspěvkem vyšly výsledky průzkumu, který se ptal na hodnocení politiků v krizi. Podle 38 procent lidí si Pellegrini počínal v řešení současné koronavirové krize lépe než Matovič. Opak si podle průzkumu agentury Focus myslí 22 procent lidí. 32 procent lidí hodnotí oba stejně.

V Budapešti se troubilo

„Trub, aby to slyšel i Orbán!“ Pod takovým názvem v Budapešti proběhla už druhá demonstrace proti mimořádným kompetencím vlády Viktora Orbána, které má kabinet během koronavirové krize. Akci organizovala neparlamentní strana Momentum a nezávislí poslanci Bernadett Szélová a Ákos Hadházy.

Auta jezdila a troubila na kruhovém náměstí blízko Řetězového mostu, co nejblíž oknům kanceláře premiéra na Budínském hradě. Policie na místě rozdala kvůli troubení pokuty asi pěti řidičům. Demonstrantům vadí mimo jiné umlčování opozice, nedostatečná podpora podnikům a uvolňování nemocničních kapacit na úkor nedoléčených pacientů.

Pomoc pro Lufthansu?

V Německu se jednalo o pomoci pro aerolinky Lufthansa. Vláda v Berlíně měla společnosti pomoci devíti miliardami eur a získat místo ve vedení firmy. Stát měl na oplátku získat ve firmě čtvrtinu akcií, blokační podíl a až dvě místa v dozorčí radě. Jenže vedení firmy nekývlo. Podle bavorského listu Süddeutsche Zeitung nakonec vedení Lufthansy plánuje dostat se z krize podle vlastního plánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované