Hlavní obsah

Od polorozpadlého stadionu k Realu Marid. Fanoušci Viktorky poslední roky žijí sen svých dědů

„První ligový titul Viktorie nic nepřekoná,“ říkají skalní fanoušci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plzeňská Viktoria hostí dnes na svém stadionu ve Štruncových sadech jeden z nejslavnějších fotbalových klubů planety – Real Madrid, který třikrát vyhrál Ligu mistrů. Nejsilnější zážitek skalních fanoušků dnešní den ale přesto překoná jen stěží. „V roce 2011 jsem chodil na fotbal skoro třicet let. Nikdy by mě nenapadlo, že se dočkáme toho, že vyhrajeme titul. To pro nás všechny bylo nepředstavitelné,“ vzpomíná Jiří „Adidi“ Adamec, jeden z fanoušků skupiny Alkoturistů, na ten „nej” moment.

Článek

Sám začal fandit na začátku osmdesátých let a vybavuje si několik sestupů z první ligy a opětovných návratů z ligy druhé. „Někdy ty zápasy nebyly úplně nejzábavnější. Když jsme dali gól v první minutě, většinou bylo po fotbale. Ubránit vítězství 1:0 byla priorita, počítal se každý bod,“ líčí Jiří Adamec a připomíná, že ještě před patnácti lety hrála Viktorka na polorozpadlém stadionu s kluby, jako byly Neratovice.

„Během deseti let jsme zažili pět titulů, tři Ligy mistrů a taková mužstva, jako Manchester City, Bayern nebo jako teď bude Real. Přijde mi to skoro neuvěřitelné, že bylo během pár let tohle možné. Máme hodně velké štěstí, celé generace našich tátů a dědů tohle neměly šanci zažít,“ uvědomuje si Adamec.

V tuhle chvíli vnímá ale jako důležitější utkání v rámci domácí ligy. Tam předem pociťuje i nervozitu. U Realu je to jiné. „Když vyhrajeme, bude to asi bomba. Když prohrajeme, nebude to ostuda. Real je Real. Pro nás jsou ale určitě důležitější zápasy,“ krčí rameny Jiří Adamec. I když nezastírá, že to, že si ve Štruncových sadech Real Madrid zahraje, je určitě pěkné.

Adamec patří ke skupince skalních, kteří s plzeňskou Viktorkou objeli drtivou většinu evropských pohárových utkání. Napočítal víc než 30 takových výjezdů, včetně Gruzie, Estonska nebo Ázerbájdžánu. Do Arménie jich letělo jen sedm. „To se líbilo asi víc, než když jelo do Barcelony asi pět tisíc lidí. Je pěkné vidět stadiony jako Nou Camp nebo San Siro, ale pořád pro mě byly hezčí zájezdy v pár lidech do exotičtějších zemí,“ zamýšlí se Jiří Adamec.

Od něj ani od jiných fanoušků Alkoturistů se stížností na výkony Viktorky nedočkáte. Naopak ostatní nabádají, aby si hru Viktorky užívali více. „Já jsem zažil pět titulů. Užívám si každý dobrý výkon, ať budou mistři, nebo ne. Jsem spokojený s tím, co jsem v Plzni viděl, co se fotbalu týče. To generace přede mnou neměly šanci zažít. Nadávání na výkony je podle mě mimo mísu,“ uzavírá Adamec.

Reklama

Související témata:

Doporučované