Hlavní obsah

Od prosince se změní názvy piv. Jedenáctka a dvanáctka nebudou jen ležák

Foto: Shutterstock.com

Vyhláška také zavádí označování tzv. pivních stylů, jako je Ale nebo IPA.

Reklama

Vyhláška ministerstva zemědělství upřesňuje označení některých alkoholických i nealkoholických nápojů. Svrchně kvašený ležák je nově „plné pivo“, prodávat se bude i „netypický pivní nápoj“.

Článek

Ministerstvo zemědělství změnilo od prosince názvy piv. Ty odlišují piva vyráběná spodním kvašením a svrchním kvašením a také dává nové názvy pivním speciálům s třinácti a více stupni.

Spodně kvašená 11° a 12° piva se budou nabízet jako ležáky, svrchně kvašená 11° a 12° piva budou nově značena jako „plná“ piva.

Silná piva o 13 a více stupních, jež byla dosud speciály, budou značena jako kategorie „silných“ piv.

Pivo se sníženým obsahem alkoholu je nově pivem nízkoalkoholickým.

Kromě samotných piv vyhláška nově umožní prodávat tzv. atypický pivní nápoj. Jde o nápoj, který nesplňuje požadavky na pivo, ale je vyrobený na bázi piva s upraveným podílem sladu nebo způsobem kvašení.

Nové značení piv

Nízkoalkoholické pivo - pivo se sníženým obsahem alkoholu (0,5–1,2 %)

Stolní pivo - pivo se stupňovitostí do 6°

Výčepní pivo – pivo 7° až 10°

Ležák – pivo 11° až 12° spodně kvašené

Plné pivo – pivo 11° až 12° svrchně kvašené

Silné pivo - speciály 13° a více

nealkoholického piva se značení nemění.

Vyhláška také zavádí označování tzv. pivních stylů (typů). Jde o moderní piva typu Ale, IPA atd. v různých variantách.

Změny začnou platit od prosince, pivovary však mohou staré etikety používat ještě rok – do prosince 2019. Přináší je novelizovaná vyhláška Ministerstva zemědělství, která se týká i dalších nápojů.

„Vyhláška reaguje na nové trendy ve výrobě potravin, což uvítají jak výrobci, tak spotřebitelé. Pořádek ve značení potravin a nápojů je nutný, protože je důležité, aby zákazník věděl, co přesně je mu pokládáno na stůl či co si dává do nákupního košíku“, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Změny se dotknou i ovocných a zeleninových šťáv, upřesňuje rovněž označování medoviny.

Jsou definovány ovocné a zeleninové šťávy s označením přírodní a čerstvé (fresh). Ke šťávě čerstvé nelze přidávat další složky s výjimkou bylin a semen rostlin a nelze ji ani nijak dále upravovat, například tepelně nebo chemicky. Do přírodní šťávy nelze nic přidávat a může být ošetřena pouze tzv. šetrnými metodami (založenými např. na použití vysokého tlaku po určitou dobu).

Medovinu lze nově za splnění podmínek označit i jako medové víno. V případě, že je při výrobě medoviny použit například cukr, líh nebo víno, označí se jako dezertní medovina.

Reklama

Související témata:

Doporučované