Hlavní obsah

Odborná firma zpevňuje ocelovými lany poškozené části divadla v Novém Jičíně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Odborná firma zpevňuje ocelovými lany poškozené části Beskydského divadla v Novém Jičíně, v jehož přístavbě se prohnuly stropní desky a narušily statiku budovy. Záchranné práce potrvají do konce listopadu a přijdou na 19 milionů.

Článek

„Aby byl zásah možný, musely se vybourat zděné příčky a demontovat část divadelní techniky,“ uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Pracuje se v kulisárně, malém sále i služebním bytě technika a kanceláři. Lana se kotví i do boční stěny jeviště hlavního sálu.

„V části přístavby se prohnuly tři stropní desky a popraskaly zdi. Statik nařídil rekonstrukci systémem předpjatých lan. Lana se v některých prostorách kříží, v kulisárně a malém sále jsou vedena podélně,“ uvedla vedoucí odboru školství na novojičínské radnici Oldřiška Navrátilová.

Po zesílení stropních desek se budou stavět nové příčky, budovat nové rozvody elektriky, vody, klimatizace, topení. „Přestože je rekonstrukce finančně velmi nákladná, divák žádnou přidanou hodnotu nezaregistruje. Cílem byla záchrana budovy,“ uvedla Navrátilová.

Novodobá přístavba Beskydského divadla pochází z druhé poloviny 80. let minulého století. Opravovat se musela už před 17 lety, kdy vykazovala narušenou statiku středová část budovy

Reklama

Související témata:

Doporučované