Hlavní obsah

Odbory Škody Auto: Obnovení výroby bude provázet chaos

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Odbory Škody Auto míní, že obnovení výroby v českých závodech firmy bude provázet chaos. Automobilka by měla začít znovu vyrábět v pondělí 27. dubna ráno, a to ve všech třech svých závodech v České republice.

Článek

Výroba byla od 18. března odstavená kvůli pandemii koronaviru. Podle odborů ale nepůjde o obnovení výroby shodné například s náběhem po celozávodní dovolené. Výroba se bude rozbíhat pomalu, nastane chaos, který nikdo nepamatuje, uvedl dnes týdeník Škodovácký odborář.

Podle odborů bude mít na situaci vliv řada negativních faktorů, například špatný odbyt, nedostatek dílů, komponentů, jejich přerozdělování koncernem Volkswagen a také nedostatek zákazníků, zejména firemních, kteří kupují auta ve větším množství.

Zaměstnanci podle odborů musí počítat s tím, že některé jejich směny budou zcela odvolané, jiné se změní ze dne na den. „Mnohdy nebudou platit zažité modely pracovní doby,“ uvedl týdeník. Mnohé firmy v dodavatelském řetězci jsou uzavřené nebo bankrotují.

„Prvních 14 dní bude velkou zkouškou pro nás pro všechny, zkouškou, kterou si budeme utvářet budoucnost. Bude trvat ještě dlouho, než se rozjede globální systém tak, aby mohl přinést alespoň nějaký řád a pravidla, na která jsme byli zvyklí. Možná mnoho věcí bude úplně jinak,“ řekl odborový předák Jaroslav Povšík.

Podle něj budou závody v Kvasinách a Vrchlabí fungovat pouze na 50 procent, výroba bude slabší i v Mladé Boleslavi. „Prakticky nikde se nepojede, až na výjimky, na noční směnu. Vyrobíme daleko méně aut, daleko méně komponentů. Do firmy přijede jen zlomek kamionů a vypravíme minimum vlaků s našimi produkty,“ uvedl Povšík.

Rozběh firmy je podle něj plánován na dva týdny. „Absolutně všechno bude jinak – uvažování zákazníků o nákupech, odříkávání zakázek pro fleetové zákazníky, což je největší byznys firmy Škoda. Došlo ke zdražení vozů, řešit se musí sekundární prodeje, bazary, veškeré služby spojené s registrací vozidel, pojistné události. Na co sáhneme, je v současné době jinak a rozhodně ne snadné,“ uvedl Povšík.

Firma připravila desítky hygienických opatření, která budou muset zaměstnanci dodržovat. Pracovníci od firmy dostanou roušky nebo respirátory, řekla ČTK mluvčí Škody Auto Kamila Biddle. K dispozici budou volně přístupné dávkovače s dezinfekcí. Při vstupu do areálu firmy zaměstnanci podstoupí namátkové kontroly teploty.

Škoda Auto zastavila kvůli pandemii koronaviru ve středu 18. března večer výrobu ve všech třech svých českých závodech, tedy v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Zaměstnanci dostávali od 18. března do 29. března 70 procent platu, poté se částka zvýšila na 75 procent.

Reklama

Doporučované