Hlavní obsah

Odchodu z vlády by teď nikdo neuvěřil. Nechte mi čas, říká Hamáček

Foto: ČSSD

Podle Jana Hamáčka (snímek ze zahájení volební kampaně) by ČSSD ani po poslední porážce neměla z vlády odcházet.

Reklama

Rozhovor s hlavním poraženým letošních krajských voleb: předsedou ČSSD a vicepremiérem v Babišově vládě Janem Hamáčkem.

Článek

Sociální demokraté v letošních krajských a senátních volbách výrazně oslabili. V pěti krajích dokonce v příštích čtyřech letech nezasedne žádný sociálnědemokratický zastupitel.

Že výsledek jedné z kdysi nejsilnějších politických stran nebude dobrý, očekávali i v Lidovém domě. Na druhou stranu není podle Lidového domu tak děsivý, jak ukazovaly ČSSD první předvolební průzkumy, které si nechala zpracovat před začátkem kampaně. Tehdy jí analytici přisuzovali, že projde jen do tří zastupitelstev. Voliči jim nakonec dali šanci v osmi.

Jak dál vládnout s Andrejem Babišem, když sami vědí, že jim „luxuje“ voliče? A přemýšlel Jan Hamáček, že složí funkci předsedy strany?

Co říkáte na prezidentovo hodnocení voleb? Miloš Zeman řekl, že levice nemá v čele ty nejschopnější lídry, ale je správně, že vy zůstanete předsedou sociální demokracie.

Také trochu přemýšlím, jak to pan prezident myslel. Ale je evidentní, že pokračuje trend, že hnutí ANO bylo schopno luxovat levicové voliče, a je to problém pro obě levicové strany. Přetrvává už nějakou dobu, a pokud se něco zásadního nezmění, tak to bude problém i do budoucna.

Ano, to říkáte po každých volbách v poslední době…

Pokud se podíváme, jaká je dlouhodobá pozice sociální demokracie na politické scéně, výsledek zas takovým překvapením není. Kdybychom získali o dvě procenta víc, tak by to zcela odpovídalo. A kdybychom uspěli ve středních Čechách, tak by ten obrázek také byl lepší. Jsou kraje, které mne příjemně překvapily, měly skvělé výsledky a ukazují, že sociální demokracie tam, kde má silné osobnosti, potenciál má.

Ale platí to, co jsem říkal, když jsem nastupoval do funkce předsedy. Jediný recept na fakt, že ANO luxuje voliče ČSSD, je, že musí povolit okouzlení Andrejem Babišem, a to je věc, která nějaký čas bude trvat.

Jak chcete teď spolupracovat s Andrejem Babišem? Jste s ním ve vládě a opakovaně se ukazuje, že vám to neprospívá.

Na druhou stranu nikdo neví, jak by vypadala ta druhá cesta. Pokud by sociální demokracie nebyla ve vládě, tak už není. Stála by v jednom šiku s TOP 09 a ODS.

Nemyslím si, že teď by nám někdo uvěřil, kdybychom z vlády odešli a dělali opozici Andreji Babišovi. Musíme to zvládnout v rámci současného angažmá a víc akcentovat témata, která jsou klíčová pro naše voliče.

Zmiňoval jste střední Čechy, ty jsou váš domovský kraj a ČSSD zde vedla vcelku nákladnou kampaň. Přesto jste skončili pod pěti procenty. Co s tím?

Koukal jsme na naše první rychlé analýzy a tam se zvedla hodně protivládní vlna, volební účast vyletěla nahoru a sklidily to opoziční strany. To je jeden fenomén. Druhý je, že se střední Čechy přibližují Praze. Praha-východ a Praha-západ jsou dnes pravicovější než Praha 1.

Ve Středočeském kraji jste také měli stejný model vládnutí jako na celostátní úrovni. ANO nedopadlo dobře, ale požralo to vás. Nebojíte se, že tento scénář nastane za rok v parlamentních volbách?

Samozřejmě, že tyto obavy máme a budeme dělat vše pro to, aby se to nestalo.

V lednu máte sjezd, chcete znovu kandidovat na předsedu a být lídrem do sněmovních voleb?

To nechme na diskuzi uvnitř strany, já se ničeho nedržím zuby nehty. Svou pozici jsem bral jako strašně těžkou, protože jsem stranu dostal na sedmi procentech a tušil jsem, že to bude náročné. Ale já mám svědomí čisté, udělal jsem vše, co jsem mohl. A strana si musí říci, jestli chce takhle pokračovat, nebo jestli se toho ujme někdo jiný.

A vaše osobní ambice? Měl byste chuť a sílu v tom pokračovat?

Na to mi nechte nějaký čas.

Přemýšlel jste, že byste po těchto volbách rezignoval?

Samozřejmě, že cítím zodpovědnost. Minulé vedení ale bylo z hlediska strany nejvíce kritizované, že to po roce 2017 všichni položili, utekli a stranu nechali půl roku ve vakuu. Takhle se to ale dělat nedá. Za tři měsíce máme sjezd, na kterém se volí vedení. Prásknout dveřmi a utéct, navíc v situaci, kdy máme koronavirovou krizi, tak to je nezodpovědné. Strana si to za tři měsíce řekne.

Bylo správné založit kampaň na vás a červeném svetru? Nebo bez něj to mohlo dopadnout ještě hůř?

Když to nebylo na červeném svetru, tak nám průzkumy ukazovaly tři kraje, když to bylo na červeném svetru, máme jich osm. Z mého pohledu to svou roli sehrálo.

Před volbami vám odešlo dost lidí, výrazných tváří, kteří nakonec uspěli jinde. Opravdu jste udělal vše pro to, aby zůstali?

Jarda Foldyna v poslední době se sociální demokracií neměl nic názorově společného, což dokazuje jeho fenomenální úspěch v barvách SPD. U senátora Antla jsme dělali vše pro to, aby zůstal, ale on z nějakých důvodů nechtěl. Mluvil jsem s ním xkrát, dokonce jsme byli i dohodnutí, ale nakonec názor změnil. A u exhejtmana Bernarda - ten byl dlouhodobě domluvený s hnutím STAN a chtěl jít za jiným, tam se moc dělat nedalo.

Neměl jste Bernarda podržet ve chvíli, když ho konkurenti ve straně napadali kvůli nemoci…

Ale to už bylo dávno po tom. Přestup ke STANu byl dohodnutý rok předem. Na to já mám betonové důkazy.

Ještě k severním Čechám. Krátce před volbami jste rozhodl, že postavíte vlastní kandidátku proti té, kterou dohadovali tamní straníci. Ta vaše nakonec propadla, kdežto ta původní se do zastupitelstva probojovala. Nebyl ten zásah zbytečný?

S kandidátkou Lepší sever se stalo přesně to, co jsem očekával. Za sociální demokracii se tam dostal jeden, zbytek jsou lidé, co se sociální demokracií nemají vůbec nic společného. Samozřejmě, že bych byl rád, kdyby čistě sociálnědemokratická kandidátka přešla přes pět procent, ale to druhé také není cesta v Ústeckém kraji.

Volby 2020

Výsledky krajských voleb - ZDE

Ale kdybyste spolupracovali, tak společně se značkou ČSSD se tam mohlo třeba dostat i více sociálních demokratů. A třeba to mohl být i základ pro spolupráci pro další sněmovní volby. Takto jste se tam pobili.

Za tím rozhodnutím si stojím a ponesu za něj odpovědnost.

Budete chtít dále spolupracovat s Petrem Bendou?

Musíme si říci, jak se chceme postavit k parlamentním volbám v krajích, kde jsme neprošli, a určitě součástí diskuze budou i věci personální. Ale nechal bych to na podzim, který nás čeká.

Reklama

Doporučované