Hlavní obsah

Odděleně, s učitelkou a jinými osnovami. Tálibán mění vzdělávání žen

Zatímco ještě donedávna mohly Afghánky usilovat o kariéru v IT nebo armádě, pod Tálibánem možná přijdou i o ta nejzákladnější lidská práva.

Reklama

Ženy se mohou dále vzdělávat, uvedl Tálibán. Podmínky pro uskutečnění výuky jim nicméně ztíží. Revizí projdou také učební osnovy, které musí být v souladu s „islamistickými hodnotami“.

Článek

Tálibánem ustanovený ministr školství Abdul Baqi Haqqani v neděli uvedl, že ženy budou mít právo studovat, nicméně ne společně s muži. „Nedovolíme chlapcům a dívkám, aby studovali dohromady. Nedovolíme společnou výuku,“ uvedl Haqqani den poté, co islamistické hnutí na 20. výročí teroristického útoku v New Yorku vyvěsilo nad prezidentským palácem tálibánskou vlajku. „Nemáme problém společné vzdělávání ukončit. Lidé jsou tu muslimské víry a přijmou to,“ řekl dále.

V plánu je také revize dosavadních učebních plánů, informoval dále Haqqani. V platnost by tak měly vejít „rozumné islámské osnovy, které jsou v souladu s národní a historickou hodnotou, ale zároveň ty, které obstojí v porovnání s jinými státy“, sdělil. Pro ženy a dívky bude také platit povinný dress code v podobě hidžábu, zakrývajícího vlasy, informuje britská BBC.

Zahraniční pozorovatelé se domnívají, že aktuální krok Tálibánu povede jen k dále se stupňující opresi žen tím, že univerzity nebudou mít dostatek finančních zdrojů ani ženských kapacit na to, aby výuku zajistily. Haqqani nicméně veřejnost ujistil, že tento možný scénář nehrozí. Uvedl, že učitelek je dostatek a tam, kde nejsou, budou přijaty alternativy. „Vše záleží na kapacitě univerzity. Učit mohou i muži přes záclonu nebo pomocí moderních technologií,“ dodal.

O budoucnost žen nejen ve vyšším vzdělání se obávají lidskoprávní organizace i mezinárodní společenství. „Pro mnoho univerzit a pro mnoho žen a dívek nebude (studování) možné z finančního i logistického hlediska. Důsledkem tedy nebude jen genderová segregace, ale vylučování žen a dívek (ze společnosti). A bohužel se domnívám, že o to Tálibánu jde,“ uvedla ředitelka ženských práv Heather Barrová z organizace Human Rights Watch, pro britský server The Guardian.

Tálibán od poloviny srpna, kdy převzal moc v Afghánistánu, tvrdí, že ženám jejich práva včetně těch na vzdělání nebo zaměstnání upírána nebudou. Skutečnost je ale jiná. Ženy (kromě zdravotnického personálu v nemocnicích) byly dočasně vykázány ze svých zaměstnání s argumentem, že se do nich budou moci vrátit, až se situace v zemi uklidní. Mezitím jim nicméně byl zakázán i sport.

Ani jedna žena není členkou nově ustanovené vlády, a to i přesto, že islamistické hnutí od začátku tvrdí, že bude vůči ženám „inkluzivní“. Dosavadní afghánské ministerstvo pro ženské záležitosti se navíc s novou vládou přeměnilo na ministerstvo neřesti a ctnosti. To je nechvalně proslulé z dřívější doby vlády Tálibánu, kdy její policejní příslušníci v ulicích vynucovali právo šaría například bitím žen za chození po ulici bez mužského doprovodu či za nedodržování povinného dress codu. Absenci žen v novém vládním kabinetu v nedávném rozhovoru pro afghánskou televizní stanici Tolo News vysvětlil tálibánský mluvčí Sayed Zekrullah Hashimi. Řekl, že úkolem žen je především rodit a vychovávat děti, a proto není potřeba, „aby byly (ženy) ve vládě“.

Afghánky měly zákaz studovat na školách a univerzitách pod vládou Tálibánu v letech 1996 až 2001. Země v následujících letech zaregistrovala obrovský pokrok. Podle nedávno zveřejněné studie OSN počet dívek a žen na základních školách vzrost 17 let poté, co Tálibán odešel, z nuly na 2,5 milionu. Zvýšila se také gramotnost žen.

Reklama

Doporučované