Hlavní obsah

Odejde nejlepší hráč historie Barcelony? Podívejte se, co Messi dokázal

Foto: Profimedia.cz

Tvář katalánského klubu poslední dekády možná změní působiště.

Reklama

Fotbalovým světem otřásla zpráva o možném přestupu jednoho z nejlepších hráčů historie sportu z jednoho z nejslavnějších klubů planety. Seznam Zprávy připravily přehled fotbalového vývoje Lionela Messiho v Barceloně.

Článek

Není třeba hrát fotbal na profesionální úrovni, aby člověk znal jméno Lionel Messi. Argentinský útočník, kterého kvůli nedostatku růstových hormonů odrazovali od fotbalu, sice svými 170 centimetry na hřišti výškou nevyčnívá, přesto jej nelze přehlédnout.

Na dominanci, se kterou spolu s Cristianem Ronaldem vyhrávají od začátku milénia individuální i klubové trofeje, se bude vzpomínat podobně, jako na Pelého kariéru nebo na Jordanovu éru v NBA.

Foto: Profimedia.cz

Messi se svým tehdejším barcelonským spoluhráčem Ronaldinhem v sezoně 2007. Právě po Ronaldihnovi "zdědil" číslo 10, se kterým hraje dodnes.

Messi do „áčka“ katalánského velkoklubu přešel v roce 2004 a rok později vstřelil svůj první gól v jeho barvách. Tím se poprvé zapsal do historie Barcelony, protože mu nebylo ani 18 let a stal se tak v té době nejmladším střelcem týmu za dobu jeho existence.

Cena barcelonského odchovance díky jeho výkonům začala rychle růst a po šesti letech v klubu u jeho jména v tabulkách svítila hodnota 100 milionů eur. Ta dalších osm let dál rostla, až v lednu 2018 dosáhla Messiho cena 180 milionů eur. Tedy podle odborného webu Transfermarkt.

Výstuplní klauzule v Messiho smlouvě hovoří až o částce 700 milionů eur, která je ovšem nereálná. Nyní dal Messi ze smlouvy výpověď, podle vedení klubu ovšem až po datu, ke kterému tak mohl učinit s tím, že by mohl odejít zdarma. Nyní se debatuje o tom, zda ho Barcelona uvolní za sumu kolem 150 milionů eur. Proskočily i teze, že by ho ráda prodala za zhruba stejnou cenu jako před časem Neymara, tedy za zhruba 220 milionů eur.

Cena na trhu přímo odrážela Messiho roli v týmu. Ve hvězdami nabité soupisce, které dlouhodobě může v domácí lize konkurovat maximálně proslulý „bílý balet“ v podání Realu Madrid, si velice rychle drobný Argentinec našel své místo a zabral si ho na více než dekádu jen pro sebe. Dostal se až na druhé místo dlouhodobého žebříčku sestavovaného podle počtu zápasů odehraných za Barcelonu. Na prvního Xaviho mu zbývá pouhých 36 utkání.

Foto: Profimedia.cz

Argentinský útočník slaví se spoluhráči v sezoně 2011/2012. V té překonal například rekord ve vstřelených gólech.

Absolutní dominanci „Blechy“, jak mu spoluhráči někdy přezdívají, dokazuje statistika střelců katalánského klubu. Té Argentinec vévodí natolik jednoznačně, že Luis Suárez na druhém místě vstřelil necelou třetinu branek, co geniální Argentinec. Bezpochyby i proto, že za Suárez začal za Barcelonu hrát o 10 let později než Argentinec, konkrétně v roce 2014.

Nejvíce zápasů odehrál Messi pod španělským trenérem Pepem Guardiolou. V 219 utkáních pod jeho vedením vstřelil 211 gólů a na dalších 97 přihrál. Právě Guardiolův dnešní chlebodárce Manchester City je jedním z velkých adeptů na možné nové Messiho angažmá. Podle potvrzených informací spolu již obě strany mluvily a možná tak duo Guardiola - Messi naváže na svou úspěšnou spolupráci.

Od roku 2005 pak sbírá Messi individuální ocenění jako na běžícím páse. Neuběhla ani sezona, aby nějaké nezískal, v té mezi lety 2009 a 2010 zabral dokonce 13 individuálních trofejí včetně své první Zlaté kopačky. Tu navíc vyhrál třikrát za sebou, což se do té doby nikomu nepodařilo.

Impozantní je také Messiho sbírka klubových trofejí. Hned třikrát se mu podařilo s Barcelonou za jedinou sezonu vyhrát čtyři poháry.

S prázdnou odcházel po sezoně jen dvakrát. Poprvé v roce 2008 a podruhé letos. Barcelona poprvé po více než 15 letech nevyhrála žádnou soutěž, naopak z Ligy mistrů ji „vyprovodil“ její budoucí vítěz Bayern Mnichov potupně 8:2. Zápas, který nejen v klubu odstartoval téměř tektonické změny, byl možná pro vousatého Argentince ten poslední v červeno-modrých dresech.

Nový trenér Ronald Koeman totiž podle dostupných informací jedné z největších superhvězd současného fotbalu oznámil, že nebude tolerovat privilegia opor týmu. Těm tak „hrozí“, že budou mít celý tréninkový proces společný se zbytkem týmu.

Reakcí na schůzku byl Messiho fax vedení klubu: Chci odejít, ideálně zadarmo. Debakl s bavorským rivalem před prázdnými tribunami tak možná byl symbolickou tečkou za obdivuhodnou érou, která přepsala historii fotbalu.

Foto: Profimedia.cz

Messi odchází ze svého možná posledního zápasu za Barcelonu. Poražen a bez diváků.

Reklama

Související témata:

Doporučované