Hlavní obsah

Václav Havel bude mít dvě nová náměstí

Hradec Králové a Litomyšl si ke 30. výročí sametové revoluce nadělí nová náměstí Václava Havla.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Třicet let po začátku sametové revoluce zasvětí bývalému prezidentu Václavu Havlovi nová veřejná prostranství, ale i další vzpomínky. Ve východních Čechách bude mít Havel dokonce dvě náměstí.

Článek

Náměstí, třídy, parky, školy či letiště nesoucí jméno Václava Havla začaly nejen v Česku vznikat hned po smrti bývalého prezidenta v roce 2011. Tento víkend k nim k 30. výročí sametové revoluce přibudou dvě nová náměstí, ale také pamětní desky či lípa.

Obě náměstí Václava Havla vzniknou ve východních Čechách – v Hradci Králové a v Litomyšli. Půjde o nově vybudovaná náměstí, která jméno zatím neměla.

Hradec Králové byl jedním z prvních českých měst, která postavila Lavičku Václava Havla a v areálu tamního Klicperova divadla mají i neoficiální „Havlův dvoreček“. Plnohodnotné náměstí město získá v sobotu 16. listopadu. Jméno prvního porevolučního prezidenta ponese náměstí v centru kampusu tamní univerzity.

„Nápad vzešel od samotných studentů, s nímž jednomyslně souhlasili všichni děkani našich fakult. Hladce to prošlo i na městském zastupitelstvu, jen jeden zastupitel za KSČM se zdržel hlasování,“ říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Nápad pojmenovat náměstí po Václavu Havlovi však hradečtí zastupitelé neřešili poprvé. V červnu 2012 tehdejší vedení města přišlo s iniciativou pojmenovat po exprezidentovi stávající náměstí Svobody v centru Hradce. Nápad tehdy neprošel. „Já si myslím, že je dobře, že jsme si počkali a našlo se důstojné místo, kterým kampus univerzity určitě je,“ myslí si náměstek primátora Martin Hanousek (SZ), který před sedmi lety hlasoval proti. „Tehdy se na mě někteří tvářili zamračeně, že nepodporuji Václava Havla, ale tam šlo o to najít něco vhodného a ne mít takovou tu hurá reakci. Za toto řešení jsem fakt rád,“ dodává.

Milou a neplánovanou symboliku místa odhalila i směrovka na nové náměstí Václava Havla, kterou před pár dny na Hradeckou ulici vedoucí kolem univerzity umístily technické služby. „Ukazatel na náměstí Václava Havla je přes ulici přímo k ulici 17. listopadu, což nám vůbec nedošlo, když jsme to plánovali, ale teď to krásně dokresluje takovou prodemokratickou cestu napříč Hradcem Králové,“ ukazuje Jakub Novák na ukazatele u hlavní silnice.

Vazby na Havla měla i Litomyšl, kam se prezident rád vracel. Poprvé se tam přijel podívat za svým přítelem, nakladatelem Ladislavem Horáčkem. Litomyšl ho natolik uchvátila, že ve městě v roce 1994 uspořádal legendární setkání sedmi prezidentů středoevropských zemí, o rok později tam pozval tehdejšího španělského krále Juana Carlose.

„Je to věc, kterou Česká republika panu prezidentovi dluží. Já si myslím, že pro nás udělal strašně moc, je to opravdu celosvětově uznávaný symbol a v Česku má jen hrstka měst nějakou ulici nebo náměstí,“ říká starosta Litomyšle Daniel Brýdl (Generace 89), jehož sdružení s návrhem přišlo. „Kdy, když ne teď, kdo, když ne my,“ parafrázuje starosta heslo studentů, které před 30 lety zaznělo na Albertově.

Stejně jako v Hradci Králové se pojmenování veřejného prostranství po Václavu Havlovi neřešilo poprvé. Prošlo až letos v září, i když velice těsně. „Řekli jsme si, že to dáme hlasovat, když je 30 let od revoluce. Ale my jsme do toho hlasování šli, že to bude padesát na padesát, jestli to dopadne. Až na poslední chvíli se dva ze zastupitelů rozhodli tak, jak se rozhodli. Já jsem za to moc rád,“ usmívá se.

Pro starostu Brýdla je pojmenování nově vzniklého náměstí u piaristické koleje velmi symbolické. Mužem, který Havla a jeho zahraniční návštěvy v 90. letech v Litomyšli vítal a provázel, byl jeho otec Miroslav Brýdl, první porevoluční starosta Litomyšle. Je tedy pojmenování i splněním osobního závazku svému otci? „Jsem z rodiny, kde je Václav Havel velká ikona. Táta se s ním samozřejmě znal, ale nenapadlo mě to brát takhle,“ říká.

Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku u Trutnova 18. prosince 2011 a prvním, kdo mu vzdal hold pojmenováním ulice, byl polský Gdaňsk. Třída Václava Havla tam vznikla dva týdny po jeho smrti. Postupně se k městu na pobřeží Baltu přidávala další.

Kromě náměstí v Hradci Králové a Litomyšli si odkaz Václava Havla připomenou i v Prachaticích, kde mu odhalí pamětní desku ve tvaru srdce. Česká škola bez hranic v německém Frankfurtu nad Mohanem zase vysadí lípu připomínající exprezidenta. Pojmenování veřejného prostoru po Havlovi plánují i ve Zlíně. „Nejvhodnější lokací je náměstíčko za divadlem. Po modernizaci tohoto prostoru je možné, že se pojmenuje po Václavu Havlovi. Základní podmínkou však je, aby byl prostor důstojný, tedy až po revitalizaci,“ vysvětluje mluvčí tamní radnice Tomáš Melzer.

Připomínat se v Česku budou i jiné osobnosti 17. listopadu 1989. „U příležitosti výročí sametové revoluce slavnostně odhalíme pamětní desku Věry Čáslavské na budově gymnastické haly Tyršova stadionu, kde paní Čáslavská svého času cvičila,“ říká mluvčí radnice v Šumperku Helena Miterková.

Reklama

Doporučované