Hlavní obsah

Po 30 letech v Hradci Králové opět roste kartonová zeď. Tehdy měla odstínit komunisty, nyní má spojovat lidi

V Hradci Králové začali s rekonstrukcí zdi z papírových krabic, kterou lidé před 30 lety postavili, aby symbolicky oddělili své město od komunistické strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Hradci Králové odstartoval týden připomínání událostí 17. listopadu 1989. Studenti začali v centru stavět zeď z papírových krabic, jež má připomenout zeď, kterou Královéhradečané před 30 lety postavili proti sídlu komunistické strany.

Článek

Až do 19. listopadu bude na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové růst zeď z papírových krabic. Královéhradečtí studenti spolu se zaměstnanci tamního muzea tak připomenou listopadové události roku 1989. Zeď z krabic tehdy začali stavět po událostech 17. listopadu, aby symbolicky oddělili samosprávu svého města od komunistické strany.

„Na jedné straně tehdy Gottwaldova náměstí v budově bývalého ředitelství železnic bylo sídlo národního výboru v Hradci Králové a zároveň tam byla okresní správa Veřejné bezpečnosti. Protější budova, Steinského palác, pak bývala budovou někdejšího OV KSČ. Mezi ně lidé symbolicky postavili zeď,“ vysvětluje ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich.

V Hradci Králové se v listopadu a prosinci 1989 uskutečnila řada akcí. Lidé chodili protestovat na náměstí, cinkali klíči, uspořádali velkou diskusi na zimním stadionu či lidský řetěz do sousedních Pardubic. Muzeum spolu s univerzitou však pro připomínku 30. výročí revoluce vybralo rekonstrukci papírové zdi.

„Na papírovou zeď se tady trochu zapomnělo, především na její tehdejší symboliku. Pro nás je to možnost, jak dostat historickou tematiku přímo na místo, kde se odehrávala. A také jak se spojit se studenty, kteří před 30 lety byli nositeli revoluce,“ upozorňuje Grulich.

Na hradecké univerzitě měli historici dveře otevřené, její studenti mají už s podobnými akcemi zkušenosti z uplynulých měsíců, kdy například rekonstruovali pochod za Jana Palacha z roku 1969. „ V listopadu 1989 to byli právě studenti naší univerzity, kteří se účastnili stavby a byli aktivní během celého toho období listopadového i následujícího, takže jsem na to pyšný,“ říká rektor Kamil Kuča, který v pondělí ráno přišel studentům se stavbou zdi na chvíli pomoci.

Pro studenty, kteří sestavovali kartonové krabice a připevňovali je k připravenému plotu, jsou už události listopadu 1989 hlubokou historií. „Já tuto akci vnímám tak, že mladým lidem pomůže uvědomit si, co se před 30 lety dělo. Chodí kolem nás ale i lidé, kteří to tady před 30 lety stavěli také. Baví se s námi, fotí si nás a pomáhají nám i dnes,“ říká studentka prvního ročníku UHK Barbora Švecová.

Mezi studenty v pondělí dopoledne přišel i 77letý Josef Pavlík, který jim přišel ukázat fotografie, které na tehdejším Gottwaldově náměstí před 30 lety pořídil. „Ta zeď byla tehdy hodně vysoká, nevím, jestli se to studentům teď podaří tak postavit,“ říká, zatímco ukazuje dobové fotografie. „Tady na této fotce je ještě Gottwald,“ ukazuje. Sochu dělnického prezidenta z náměstí odstranili opět studenti v lednu 1990.

„Věřili jsme tehdy tomu, že to dopadne dobře, protože v okolních státech se to už změnilo a my jsme byli jedni z posledních, kteří na změnu čekali. Studenti se tady tehdy chovali perfektně, jistě, nějakých prvních 14 dní měli také nahnáno, protože kdyby se to náhodou otočilo, tak by to potom měli hodně těžké,“ dodává Josef Pavlík o jehož fotografie ihned projevil zájem ředitel muzea.

Stavba zdi je v Hradci Králové první ze série připomínek událostí sametové revoluce. Studenti budou na Ulrichově náměstí až do 19. listopadu od 13 do 18 hodin, aby příchozím pomohli s instalací jejich krabic nebo pomalováním těch stávajících. „Krabice, ze kterých byla tehdy zeď postavena, byly popsány požadavky a výzvami demonstrujících, vtipnými hesly a různými hláškami. Při letošní akci bychom ovšem chtěli cílit spíše na osobní stránku života obyvatel města. Pojďme se podělit i o to, co se nám jako zemi či v osobním životě za těch 30 let podařilo,“ vyzývá veřejnost Petr Grulich.

V Hradci Králové se lidé na připomínku listopadu 1989 sejdou už v sobotu 16. listopadu, kdy univerzita slavnostně přejmenuje náměstí ve svém kampusu na náměstí Václava Havla. V neděli 17. listopadu se pak lidé tradičně sejdou před Klicperovým divadlem na koncertě a happeningu, který pořádají herci divadla. Ještě předtím se bude od pěti hodin odpoledne na Masarykově náměstí zapalovat srdce pro Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Doporučované