Hlavní obsah

Živě z věže: Po třech dnech Greenpeace opustí Chvaletice, dole je čeká policie

 

Reklama

Tři dny a dvě noci. Tolik času strávilo 11 aktivistů Greenpeace na věži elektrárny ve Chvaleticích na Pardubicku. Věž dnes odpoledne opustí.

Článek

Předtím, než aktivisté opustí věž, vytvoří barevnou mlhu nad chladicí věží. Chtějí tím podle svých slov upozornit na jedovatý kouř. Poté sundají z věže transparenty a slezou dolů. To má podle organizátorů trvat několik hodin.

Na aktivisty už dole čeká policie a dá se předpokládat, že jim aktivisté budou muset svoji akci vysvětlit. Na chladicí věži elektrárny jsou členové Greenpeace od pondělka. Protestují tím proti modernizaci a prodloužení provozu elektrárny, což podle nich přinese další zhoršení životního prostředí.

Společnost Severní energetická bude chtít po hnutí Greenpeace zaplatit škodu, kterou jeho aktivisté zavinili tím, že vylezli na chladicí věž elektrárny ve Chvaleticích a vyvěsili na ní transparent.

Aktivistka Greenpeace na věži elektrárny. Zdroj: Twitter

„Dosud zjištěné škody, jako je rozstříhání plotu, vrtání do pláště chladicí věže a další, postupně vyčíslujeme. I pokud aktivisté nepoškodili ochranný nátěr věže, jak uvádí posudek Greenpeace, jedná se o škodu v řádu milionů korun. Je-li však plášť poškozen, vyšplhá se na desítky milionů," řekla Seznamu mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 podstupují modernizaci zhruba za 2,5 miliardy korun, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Provoz elektrárny protest Greenpeace neohrožuje. Dva bloky jsou odstaveny kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí.

Reklama

Doporučované