Hlavní obsah

Odpracovaná doba už klesla. Teď přijdou vyhazovy po desetitisících

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Jen za duben podle hlášení ministryně práce Jany Maláčové přibyly desítky tisíc uchazečů o práci.

Článek

Míra nezaměstnanosti byla podle Českého statistického úřadu v březnu 2 %. Meziročně poklesla o desetinu procentního bodu a drží se na této hodnotě od prosince loňského roku. Zároveň se ale snížila odpracovaná doba. „Třebaže měl letošní březen o jeden pracovní den více než loňský, počet odpracovaných hodin klesl o 10 %,“ uvedl na stránkách ČSÚ Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí.

Podle něj to způsobila mimo jiné i opatření vlády zavedená kvůli koronaviru. „Více než polovina měsíce března již byla zasažena opatřeními proti šíření koronaviru včetně dočasného uzavření mnoha podniků či škol. Řada pracujících tak nemohla vykonávat činnost a část z nich skončila doma v karanténě či na ošetřovném. To sice neovlivnilo zaměstnanost či nezaměstnanost, výrazně se to však odrazilo ve statistice odpracované doby,“ vysvětluje Holý.

Snížila se také míra ekonomické aktivity. U ní je navíc vidět rozdíl mezi pohlavími. Muži jsou o necelých čtrnáct procentních bodů ekonomicky aktivnější než ženy. Celkově tento údaj poklesl oproti březnu 2019 o necelý procentní bod na 76 % ve věkové kategorii 15 až 64 let.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška však bude počet nezaměstnaných stoupat o desítky tisíc měsíčně. Celkový dopad bude záviset i na uvolňování opatření. „Řada podniků a podnikatelů přežije při výpadku příjmu s podporou od státu dva měsíce, ale už ne tři. Náš základní scénář počítá s tím, že proti březnu přibude do konce roku přes 100 tisíc lidí bez práce a podíl nezaměstnaných dosáhne 4,6 procenta. Lze si ale představit i horší vývoj,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ekonom.

Tomu by odpovídala i čísla, která dává každý den na svůj Twitter ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle té jen za duben přibylo necelých 54 tisíc nových uchazečů o práci a 2,3 tisíce lidí zažádalo o mimořádnou podporu. Více než polovina nových uchazečů přitom přibyla v prvním týdnu měsíce.

Výsledky svého zkoumání zveřejnila ve středu také Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta uvádí, že v důsledku pandemie by mohlo na světě přijít o práci až 1,5 miliardy lidí. Nejvíce bude zasažena šedá ekonomika. Podle instituce spadající pod OSN v Evropě a střední Asii hrozí až 80 % pracovníků ve stínové ekonomice chudoba. Jde o prudký nárůst, před začátkem šíření koronaviru to bylo „pouhých“ 34 %.

Globálně by počet pracovních hodin mohl v druhém čtvrtletí poklesnout o 10,5 % oproti kvartálu před krizí. Až 305 milionů pracujících na plný úvazek by tak mohlo o své živobytí přijít. To je o 110 milionů více, než se původně předpokládalo. Dvě miliardy lidí již pocítily snížení příjmů.

Propad se netýká jen jednotlivců. Čísla ILO ukazují, že 81 % zaměstnavatelů a 66 % OSVČ žije a pracuje v zemích, které doporučují nebo vyžadují uzavření pracovišť. Organizace proto vyzývá k podpoře malých firem, ale i dalších ohrožených pracujících, jako například právě těch v šedé ekonomice.

Reklama

Související témata:

Doporučované