Hlavní obsah

Odpůrce potratů a levicové demonstranty oddělili policisté. Duka měl ochranku

Odpůrce potratů a levicové demonstranty oddělili v Praze policisté.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté v centru Prahy zasahovali proti několika desítkám účastníků demonstrace za udržení neomezeného potratového práva. Snažili se zablokovat průchod Národního pochodu pro život a rodinu. Jeden člověk skončil na policejní stanici, uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Článek

Demonstrace za potratová práva začala na Těšnově. Svolal ji radikálně levicový Kolektiv 115. V 11:00 vyrazili demonstranti na ohlášený pochod k Rudolfinu, kde se jich několik snažilo zablokovat účastníky druhé akce.

„Zhruba 30 až 40 lidí si stouplo na rozhraní Mánesova mostu a náměstí Jana Palacha, kudy procházel jiný průvod z Klárova na Václavské náměstí. Na výzvu policie odmítli prostor opustit, proto jsme je museli vytlačit,“ řekl agentuře ČTK Hulan. Jeden člověk byl zadržen, protože s policisty nespolupracoval.

„Blokádou jsme chtěli symbolicky ukázat odhodlání stavět se na odpor proti konzervativní politice Hnutí pro život,“ uvedla za Kolektiv 115 Kateřina Jelínková. „Naším cílem bylo nenechat ultrakonzervativce v klidu pochodovat Prahou,“ podotkla.

Účastníci pochodu za udržení neomezeného potratového práva, které v české legislativě existuje nyní, nesli transparenty zaměřené zejména proti kardinálovi Dominiku Dukovi. „Jsme pro možnost volby. Chceme, aby současný potratový zákon zůstal v podobě jako je dnes. Tam, kde není potrat legální, podstupují ženy zdravotně rizikové zákroky, které je ohrožují na životě,“ řekla Jelínková.

Nejčastěji po dvou dětech

V Česku se nejčastěji k umělému potratu uchylují matky se dvěma dětmi. Důvodem jsou podle statistik hlavně obavy z finanční tísně v rodině po narození dalšího potomka. Každý rok lékaři provedou zhruba pět tisíc takových zákroků.

Proti tomu v metropoli v sobotu protestovalo několik tisíc lidí na pochodu svolaném Hnutím pro život ČR. „Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli ekonomickým obavám přišlo každý rok o život skoro pět tisíc počatých dětí jenom proto, že stát neumí ocenit demografický přínos ekonomicky aktivních rodin s více dětmi,“ řekla mluvčí Hnutí pro život Zdeňka Rybová.

Duka s ochrankou

Letošní ročník zaštítil prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka. Toho doprovázela ochranka a vyrazil v Národním pochodu pro život a rodinu z Klárova na Václavské náměstí. V průvodu šla řada katolických kněží a řádových sester. Slyšet bylo náboženské zpěvy. Na konci pochodu z megafonu zněly modlitby v latině.

Hnutí pro život apeluje na politiky, aby početnější rodiny podporovali. Organizátoři hovoří hlavně o penězích z evropských fondů.

„Letošním Národním pochodem pro život a rodinu chce Hnutí pro život ČR podpořit snahu poslanců výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, aby alespoň zlomek z 500 miliard korun z evropských fondů na období 2021 až 2027 byl využit na podporu rodin se třemi a více dětmi,“ dodala Rybová.

Reklama

Související témata:

Doporučované