Hlavní obsah

Odsud se dá ukrást obec. Vesnic s příběhem jako Hrčava můžou být stovky

„Na Hrčavě lidé svou pasivitou rozhodli, že vládu nad svou obcí mít nechtějí. Teď toho litují,“ říká Jiří Kubík o investigativní sérii z českého pohraničí.

Reklama

Článek

Účelově nahlášené trvalé pobyty podnikatelů a pasivita místních, kteří ve volbách zvolili jedinou možnou kandidátku, sestavenou dle „kuchařky“ hnutí ANO. „Případ Hrčavy ukazuje mimo jiné to, co se stane, když místní obyvatelé rezignují na vlastní politickou aktivitu a začnou jim vládnout lidé, kteří v místě ani doopravdy nežijí,“ shrnuje Jiří Kubík investigativní sérii z východního pohraničí Česka.

Marek Sikora a jeho otec Rostislav jsou podnikatelé, kteří v oblasti Slezských Beskyd působí už několik let. V posledních letech nakoupili pozemky a nemovistosti v okolí Hrčavy, kde Marek Sikora zvítězil předloni v komunálních volbách jako jediný kandidát na starostu.

Byznys Sikorových stojí na zaměstnávání zdravotně handicapovaných lidí, na které čerpají dotace, a poněkud podezřele se promítá do vedení a rozvoje obce na hranicích Česka, Slovenska a Polska.

Celou kauzu nastartoval dopis čtenářky. „Obyvatelka Hrčavy mi napsala, že jim obec byla ukradena. Bojí se o vodní zdroje a starosta podle místních dělá věci, které jsou ku prospěchu jeho byznysu a jdou přímo proti zájmům zbytku vesnice,“ popisuje Kubík v pořadu Stopáž.

Investigativní tým Seznam Zpráv potom několik měsíců rozmotával příběh, ve kterém se spojuje střet zájmů vlastního starosty, výběrová řízení šitá na míru nebo využívání státních dotací pro soukromý byznys.

„Na zastupitelstvech se schvalovaly projekty, které předkládal starosta-podnikatel Sikora a představitelé obce, které si do jejího vedení vybral sám, mu je nepřekvapivě jednomyslně schvalovali,“ ilustruje Kubík, co se v Hrčavě začalo dít. „Poprask nastal až ve chvíli, kdy si starosta nechal potichu odklepnout napojení místního vodovodu na svou budoucí mlékárnu. V oblasti je vody málo a hrozilo, že by část obce potom zůstala bez ní.“

Jakým způsobem se místní buňce ANO podařilo vyhrát volby? Je celá kauza specifická jen pro Hrčavu? Poslechněte si shrnutí v pořadu Stopáž v přehrávači výše.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše v 25 minutách.

Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio. Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Editor a mix zvuku: Robert Candra.

Reklama

Doporučované