Hlavní obsah

Odvolaná hlavní hygienička je doma „v bazénu“. Má 80 procent platu

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Eva Gottvaldová (a její bývalý šéf Adam Vojtěch) na jedné z prvních tiskových konferencí, kde informovali o nákaze covid-19 v Česku.

Reklama

Babišův kabinet odvolal někdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou pro údajnou neschopnost řešit svěřené úkoly. Od března je zařazena mimo službu, ale plat dostává dál.

Článek

Když vláda 12. března vyhlásila nouzový stav, hned první usnesení, které po tomto mimořádném opatření ještě ten den přijala, se týkalo odvolání tehdejší hlavní hygieničky Evy Gottvaldové. „Podle našeho názoru hlavní hygienička nezvládala svoji práci a svoji pozici,“ uvedl po jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dodal, že hlasování kabinetu bylo v tomto směru jednomyslné.

Gottvaldové, která byla i v pozici náměstkyně ministra zdravotnictví, je připisována poměrně významná část viny za původní velmi laxní přístup českého státního aparátu k šíření infekce covid-19. Jistá nerozhodnost se projevila třeba tím, že dlouho nebyla svolána Ústřední epidemiologická komise, kterou svolává ministr zdravotnictví právě na návrh hlavního hygienika (sešla se poprvé až 27. února). Resort zdravotnictví také nežádal navýšení zásob ochranných pomůcek, ač už bylo jasné, že 10 tisíc respirátorů uložených ve Správě státních hmotných rezerv je pro zvládnutí rychle se šířící epidemie žalostně málo.

Jak přesně a nakolik snadno „odstřel“ Gottvaldové ze služebního místa probíhal a co konkrétně jí vláda vytkla, není jasné. Ona sama sebe krátce vykreslila jako obětního beránka, stáhla se do ústraní a s médii od března nekomunikuje. Redakce Seznam Zpráv se ji snažila opakovaně kontaktovat, telefonicky i e-mailem, ale bez úspěchu.

Jisté je, že někdejší hlavní hygienička je nadále součástí státního aparátu a bere plat státního zaměstnance, přičemž z dostupných informací vyplývá, že je už několik měsíců doma a žádnou práci nevykonává.

Jak na dotaz Seznam Zpráv uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová, z organizačních důvodů byla Eva Gottvaldová „zařazena mimo výkon služby“.

Kdo ji vyloví „z bazénu“?

Jde o ty případy, kdy pro státního zaměstnance není k dispozici vhodné služební místo a tak je třeba vyčkat, zda se nějaké časem neobjeví.

Slangově se o takovém člověku mezi úředníky říká, že je dočasně „v bazénu“ (nebo také „v úle“, „v zásobníku“ či „v záloze“). „Ona je teď doma, bere 80 procent dosavadního platu a čeká, zda ji někdo z toho ‚bazénu‘ nevyloví,“ popisuje situaci, v níž se Gottvaldová nachází, jeden ze zkušených státních zaměstnanců.

Je třeba dodat, že zařazen mimo výkon služby z organizačních důvodů za 80 procent platu může být státní zaměstnanec dle zákona nejdéle půl roku, u Evy Gottvaldové to znamená nejpozději do poloviny září.

„Mimo výkon služby z organizačních důvodů se státní zaměstnanec zařazuje tehdy, pokud nemůže vykonávat službu na svém dosavadním služebním místě a v daném okamžiku není k dispozici žádné volné místo, na které by mohl být zařazen. Doba šesti měsíců slouží k vyhledání volného místa vhodného pro tohoto státního zaměstnance. Aktivita by v tomto období měla být vyvíjena nejen ze strany služebního úřadu, ale i samotným státním zaměstnancem,“ upozorňuje na podmínky vytyčené služebním zákonem mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá.

Až 12 platů odbytné

Pokud si pro Gottvaldovou některý ze služebních úřadů do „bazénu“ během šesti měsíců nesáhne, nebo pokud ona sama neuspěje v některém z výběrových řízení, měla by jako státní zaměstnanec skončit. Bude totiž naplněn důvod pro vydání rozhodnutí o ukončení služebního poměru.

Státnímu zaměstnanci, který je ve služebním poměru na dobu neurčitou, v takovém případě náleží odbytné. Podle zákona se jeho výše odvíjí od délky trvání služebního poměru. Činí nejméně trojnásobek a nejvýše dvanáctinásobek měsíčního platu státního zaměstnance (to se týká lidí, kteří byli ve státních službách nepřetržitě déle než 9 let).

U Evy Gottvaldové by to nejspíše měla být tato maximální výše.

Hlavní hygieničkou byla téměř čtyři roky, od července 2016. Na Ministerstvu zdravotnictví přitom působila už od července 2007, kdy pracovala v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví. Mezitím od roku 2012 pracovala na Stálém zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde měla na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

Specialistka na výživu

O konci Gottvaldové se však mluvilo ještě před pandemií covid-19. Kvůli její kvalifikaci.

Ještě letos v únoru se v souvislosti s projednávanou novelou zákona o ochraně veřejného zdraví hovořilo o tom, že by hlavní hygienik měl mít lékařské vzdělání se specializací v oblasti hygieny.

Eva Gottvaldová však na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity vystudovala obor výživa člověka.

Hlavní hygieničkou se Eva Gottvaldová stala v éře ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), kdy vystřídala Vladimíra Valentu. Ten se posléze vrátil na post krajského hygienika v Libereckém kraji.

Evu Gottvaldovou letos v březnu ve funkci vystřídala Jarmila Rážová, která byla dříve ředitelkou středočeské hygienické stanice. Nejdříve byla Rážová funkcí hlavní hygieničky jen pověřena, vláda už ji však do funkce plnohodnotně jmenovala, poté, co uspěla i ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásili celkem tři uchazeči.

Reklama

Související témata:

Doporučované