Hlavní obsah

Odvolání zamítnuto. Izrael vydá sexuální predátorku do Austrálie

Foto: Profimedia.cz

Izrael vydá podezřelou Malku Leiferovou (vpravo) do Austrálie.

Reklama

Malka Leiferová předstírala psychickou poruchu, aby se vyhnula soudnímu procesu. Žena, která působila na židovské dívčí škole v Melbourne, je obviněna v 74 případech ze sexuálních útoků a znásilnění.

Článek

Izraelka Malka Leiferová bude souzena v Austrálii, kde je obviněna ze sexuálních útoků a znásilnění mladistvých. Rozhodl o tom izraelský Nejvyšší soud, který tak reagoval na odvolání právníků obviněné proti rozhodnutí jeruzalémského soudu z minulého týdne. Oba tribunály dospěly k závěru, že žena je psychicky v pořádku a schopná podstoupit soudní proces.

Poté, co opustila Austrálii, absolvovala Leiferová už téměř sedm desítek soudních slyšení a podle žen, které měla poškodit, „zneužívala šest let izraelské soudy“. Na středeční tiskové konferenci v Melbourne to řekly setry Dassi Erlichová, Elly Sappaerová a Nicole Mayerová, které měla obviněná sexuálně zneužít v době, kdy působila jako ředitelka ultraortodoxní židovské školy Adass.

Leiferová odjela z Austrálie v roce 2008 poté, co se objevila první obvinění ze sexuálního zneužití a znásilnění. Její údajné oběti od té doby bojují za to, aby stanula před soudem v zemi, kde měla spáchat své zločiny.

Foto: Profimedia.cz

Tři sestry, které měla Leiferová sexuálně zneužít během svého působení v Melbourne

Proces vydání z Izraele sice začal v roce 2014, o dva roky později byl ale jeruzalémským soudem přerušen s tím, že Leiferová není schopna procesu kvůli své psychické poruše. Žalobci ale dokázali, že Leiferová nemoc jen předstírá - soukromý detektiv, jehož najala nezisková organizace Jewish Community Watch, předložil 200 hodin videozáznamů ukazujících, že Leiferová vede normální život v jedné z osad na okupovaném západním břehu Jordánu.

Soud si povolal panel psychiatrů

Leiferová byla proto v únoru 2018 zatčena a Nejvyšší soud rozhodl, že musí během vyšetřování zůstat za mřížemi. Její advokáti ale i nadále argumentovali tím, že jejich klientka je psychicky nemocná a zpochybňovali tvrzení obětí, což vyvolalo značné rozhořčení v Austrálii. Soudkyně Miriam Lompová nakonec rozhodovala na základě panelu psychiatrů, kteří se shodli v názoru, že obviněná nemoc předstírala.

Za vydání lobboval i premiér australského státu Victoria Daniel Andrews: „Doufám, že oběti mají pocit, že jejich boj stál za to,“ citoval jeho prohlášení deník The Guardian. Andrews kvůli případu jednal s nejvyššími izraelskými představiteli včetně premiéra Benjamina Netanjahua.

Vloni se navíc ukázalo, že Leiferová měla problémy se zákonem už doma v Izraeli před dvaceti lety. Žena tehdy učila na jedné z ultraortodoxních škol na telavivském předměstí Bei Brak (pravě ten se před časem stal hlavním epicentrem koronaviru v zemi). Vůdci tamní ultraortodoxní komunity se ale místo ohlášení činů Leiferové na policii rozhodli případ ututlat a vyslat ji do Austrálie.

Kryli ji ultraortodoxní vůdci

Na krytí údajných zločinů Leiferové se měl podle serveru The Times of Israel podílet i dnešní ministr zdravotnictví Jaakov Licman, šéf ultraortodoxní strany Jednotný judaismus tóry (UTJ). Licman měl údajně tlačit na psychiatra, aby vydal posudek, který by umožnil propuštění Leiferové. To však ministrův úřad popírá: „Licman na nikoho tlak nevytvářel a dává si pozor na to, aby nezasahoval do práce profesionálů,“ napsali jeho podřízení novinářům.

S obviněním Leiferové přišel před dvěma lety jeden z obyvatel osady Emmanuel, kde žena po příjezdu z Austrálie žila. Muž tehdy Leiferovou nařkl ze zneužití své dcery. Bývalá studentka semináře vzpomínala, že si ji Leiferová vzala k soukromému hovoru do protileteckého krytu. „Tam jsme si sedly a ona mě začala hladit po noze. Byla do mě blázen, hladila mě tam a zpátky po sukni,“ vypovídala v rozhovoru pro stanici Kan. Později ji Leiferová pozvala k sobě domů. O tom, co se tam dělo, už oběť vypovídat odmítla: „Pamatuju si jen to, že jsem utíkala domů…snažila jsem se na ty roky zapomenout,“ řekla.

Případ, který vnesl stín do izraelsko-australských vztahů, bude nyní pokračovat na australské půdě. První soudní slyšení je naplánováno na tento čtvrtek.

Reklama

Doporučované