Hlavní obsah

Ohňostroj někde nakonec bude. Lidé mohou slavit Nový rok online

Foto: Pexels.com

Ohňostroj bude. Ale online.

Reklama

„I přestože nám nikdo nic nezakázal, přicházíme o miliony. Náš letošní obrat klesl o 90 procent,“ hlásí organizátoři ohňostrojů v Česku.

Článek

Opatření, která zavedla vláda v rámci boji proti koronaviru, vážně ohrožují tradiční český obor podnikání - organizaci ohňostrojů.

Novoročního ohňostroje se letos nedočkáme nikde. V reakci na epidemickou situaci téměř všechna města v Česku oslavy Nového roku zrušila.

„Z devadesáti procent města rušila ohňostroje. Zpravidla jsme organizovali ohňostroje na Nový rok kolem 18. hodiny, s těmi letos počítat nelze,“ potvrzuje David Malý, jeden ze zakladatelů společnosti Minergis, jež se zabývá jejich pořádáním.

„Ty, které zrušeny úplně nebyly, budeme vysílat občanům z náměstí online,“ dodává.

Stejně jako obory, jako je pohostinství, wellness nebo hotelnictví, byl významně zasažen také sektor ohňostrůjců, ovšem s jedinou výjimkou. Podnikatelé zůstávají bez vládní podpory.

„Když porovnám naši situaci s Německem, i tam byly ohňostroje během silvestra zakázané. Tamní vláda ale organizátorům uhradí 75 procent obratu z loňského roku - jako kompenzaci opatření. Na nás se finanční náhrady vztahují v hodnotě nula korun,“ doplnil pro porovnání Malý ze společnosti Minergis.

„Všichni, kteří podnikáme v oboru zábavní pyrotechniky, jsme v letošním roce kvůli virové pandemii zaznamenali ekonomický úpadek a většina z nás totální finanční úpadek. Týká se to jak dovozců a prodejců pyrotechnických výrobků, ale také hlavní skupiny, a to realizátorů ohňostrojů,“ říká za Asociaci českých profesionálních ohňostrojařů (ACPF) její předseda Vlastimil Kocourek.

Letošní rok je podle něj ve znamení absolutního omezení jejich podnikání.

„Celkové ztráty v oboru budou obrovské. Obávám se, že pokud bude situace trvat i dál, celý sektor s letitou tradicí pravděpodobně zanikne. Hrozí pak, že se složky obchodující s ohňostroji dostanou na ilegální stranu,“ pokračuje ve vyčíslování dopadů opatření vlády Kocourek pro Seznam Zprávy.

Při dlouhodobějším zamezení činnosti ohňostrojařů by se pak mohla výrazně rozšířit také střelba jednotlivců. „Informoval jsem se na prodeje volně dostupné pyrotechniky. Objem prodeje letos vzrostl. Přikládám váhu právě platnému zákazu shromažďování,“ dodává předseda asociace.

Některé akce s ohňostrojem trvá podle Davida Malého ze společnosti Minergis připravit přibližně měsíc. „Pro nás rušení akcí, jako byly městské novoroční ohňostroje, znamenají obrovské ztráty. I přestože nás nezakázali, vláda nám znemožnila fungovat,“ říká Malý pro Seznam Zprávy.

Průměrná cena ohňostroje se podle něj pohybuje kolem 150 tisíc korun. „Naše ztráty v letošním roce odhadujeme na miliony korun,“ dodává. Právě období Vánoc a Nový rok tvoří pro firmy zaměřující se na organizaci ohňostrojové show přibližně 70 procent ročního obratu.

Od pořádání ohňostrojů ustoupila většina krajských i okresních měst. Kvůli pandemii například hlavní město už v létě oslavy příchodu Nového roku zrušilo. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že pokud budou peníze, tak se město v dalších letech vrátí k videomappingu nebo dronové show.

„V rámci epidemiologických opatření jsme se rozhodli, že letos ohňostroj ve spolupráci s Prahou organizovat nebudeme. Jedním z témat byl také online přenos. Po delší úvaze jsme pak tuto verzi zavrhli,“ reaguje na zrušení akce Martin Peter, ředitel a choreograf ohňostrojů ve firmě Makalu Fire, která měla realizovat právě ten pražský.

Z hlediska financí i množství odpalovaného materiálu se právě pražské tradiční ohňostroje dají považovat za vůbec největší v Česku. Podle Petera například show v roce 2019 vystoupala na hodnotu přibližně 1,7 milionu korun.

Pořadatelé novoročních ohňostrojů čelí kromě jiného už mnoho let kritice ochránců zvířat, již poukazují hlavně na uhynulé nebo těžce zraněné vodní ptáky, které v noci děsily světlice na noční obloze a hlavně nadměrný hluk rachejtlí.

V Praze budou podle informací primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na silvestra stovky strážníků a policistů dohlížet na dodržování vyhlášky, která zakazuje na některých místech používat laickou pyrotechniku. Vyhláška platí nově od letošního 1. prosince.

Zákaz soukromého odpalování platí například v centru města, v přírodních parcích, okolo vodních toků nebo u domovů pro seniory. Pyrotechniku nelze použít ani v okolí areálu zoologické zahrady v Troji, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Magistrát letos nebude pořádat novoroční ohňostroj ani tzv. videomapping.

„Důvodem legislativní úpravy jsou zkušenosti z posledních silvestrů. Dělobuchy v centru způsobují, že se město měnilo v bojiště. Docházelo ke zraněním a poškozování majetku. Odpalování dělobuchů ale způsobuje také bolest domácím i volně žijícím zvířatům,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Zplodiny z velkého množství rachejtlí navíc významně znečišťují ovzduší.

V ulicích tak budou hlídkovat strážníci i policisté. „Budeme mít na letošní silvestrovskou noc připraveno asi 300 strážníků jenom na dohled na dodržování této vyhlášky,“ řekl ředitel městské policie Eduard Šuster. Odpalování rachejtlí pohlídá rovněž přes 200 policistů. Další policisté a strážníci budou provádět běžnou hlídkovou činnost.

Reklama

Doporučované