Hlavní obsah

Ohňostroje Ignis Brunensis se letos rozzáří nad Špilberkem, první 26. června

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přehlídku letních ohňostrojů Ignis Brunensis bude letos v Brně hostit pouze hrad Špilberk.

Článek

Vládní opatření proti šíření koronaviru upravily dramaturgii čtyřiadvacátého ročníku, a tak se show neuskuteční jako v předchozích letech na Brněnské přehradě, kde se shromažďovaly desetitisíce diváků. První ohňostroj je v plánu na 26. června, poslední na 11. září. Přehlídku doplní prázdninový festival, řekl dnes novinářům ředitel pořádající společnosti Snip&Co Jiří Morávek. V programu by měla nově být také dronová show.

„Špilberk máme už přes 20 let vyzkoušený v přehlídce nesoutěžních ohňostrojných show. Osvědčenou lokací je brněnská pevnost podle dochovaných historických rytin a dokumentů už přes 300 let. V aktuální koronavirové době má pro nás navíc zásadní výhodu, že je ohňostroj nad městem vidět v okruhu několika kilometrů a diváky budeme mít nejen v tisících oknech, balkónech a terasách, ale také rozeseté v menších skupinkách po celém Brně i v dohledu mimo Brno,“ sdělil Morávek.

Produkční tým festivalu připravuje celkem pět ohňostrojných sobot. Čtyři mezinárodní umělecké ohňostroje v soutěžním módu jsou plánované na 26. června, 3. července, 7. srpna a 14. srpna, vždy ve 22:30. Na začátku školního roku završí pětici ohňostrojů nad Špilberkem nesoutěžní epilog. „Letošní přesun ohňostrojů do léta a prázdninových sobot nám pomůže ještě více rozhýbat po koronavirové uzávěře cestovní ruch a související infrastrukturu na jižní Moravě. Ignis Brunensis bude kulturním zážitkem nejen pro obyvatele Jihomoravského kraje. Předpokládáme, že si na ohňostroje do Brna odskočí z jihomoravských oblastí i velké množství ubytovaných a putujících turistů,“ poznamenal jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Tématem letošního ročníku jsou přátelská poselství a pozdravy z Brna do světa a ze světa do Brna. Všechny čtyři prázdninové ohňostroje reagují na dosavadní situaci limitující možnost osobních setkání. „Byla před námi velká výzva, zvládnout s ohňostrojným světem připravit během několika měsíců úplně nové ohňostroje. Při nemožnosti se vidět osobně a nutnosti vše řešit po telefonu nebo on-line, je hlavně komunikace umělecké části obzvlášť náročná. ,“ uvedl hlavní ohňostrojný designér a technický ředitel festivalu Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Na ohňostrojích se budou podílet umělci z celého světa. Proti předchozím ročníkům však nebudou soutěžit jako národní týmy, ale jako mezinárodní. Podrobnosti představí pořadatelé na přelomu května a června. Potvrzené účastnické země již posunuté z loňského ročníku vystoupí na přehradě v roce 2022.

Hudební doprovod synchronizovaný s ohňostroji vysílá ke všem ohňostrojům Rádio Krokodýl 103 FM. Stačí si tedy najít jakékoliv místo s výhledem na Špilberk za dodržení aktuálních pravidel a naladit muziku k ohňostroji na FM rádiu. Novinkou budou ohňostrojné live přenosy ve vysokém rozlišení. Pro vysílání se zvažují nejen YouTube kanály BRNOmycity a Jižní Morava, ale pořadatelé jednají také o živém streamování ohňostrojů na oficiálním kanálu České republiky Visit Czech Republic. Další novinkou letošního ročníku je, že o vítězném ohňostroji rozhodne veřejnost hlasováním na sociálních sítích a ve veřejné anketě. Diváci si tak vymění roli s porotou, která bude o svém pořadí ohňostrojů letos rozhodovat mimo soutěž.

Rozpočet letošního festivalu je zhruba šest milionů korun, na nákladech se podílí město, kraj i sponzoři. Doplní jej řada dalších akcí, jako Dopravní nostalgie, venkovní divadla a koncerty nebo africké léto v Zoo Brno. Festival uzavřou Slavnosti piva F.O. Poupěte 10. a 11. září na Šilingrově náměstí, ve Starobrněnské ulici a v blízkém okolí.

Reklama

Doporučované