Hlavní obsah

Třetina Brna byla ráno bez vody kvůli havárii v kolektoru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Třetina Brna se dnes ráno ocitla bez vody kvůli havárii v podzemním kolektoru na Kolišti. Pracovníci podniku Brněnské vodárny a kanalizace chtějí dodávky vody plně obnovit do půlnoci, na některých místech i dříve.

Článek

To díky možnosti částečně přesměrovat vodovodní síť. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky potrvá zásah desítky hodin, možná i déle. Na místa zasažená výpadkem vysílají vodárny cisterny s vodou, třetinu Brna ale takto pokrýt nedokážou. „Tolik cisteren samozřejmě nemáme, pro nás je teď prioritou zásobování nemocnic, těch důležitých objektů. Budeme se snažit obnovit dodávky vody v co nejkratší době,“ řekla mluvčí vodárenské firmy Renata Hermanová před polednem. Voda neteče například v Úrazové nemocnici, na dvoře stojí cisterna.

Příčina havárie zůstává zatím neznámá. Sklolaminátové potrubí v poškozeném úseku je z roku 2005. Pro úplnou likvidaci havárie bude nutné úsek vyměnit.

Podle plánku na webu vodáren se oblast výpadku ráno táhla od Králova Pole přes střed města, Komárov až k Tuřanům. Dotázaní Brňané ČTK potvrdili, že na mnoha místech v dané oblasti voda neteče, případně jen slabě nebo se zákalem.

Pro postupnou obnovu dodávek byla podle Hermanové klíčová lokalizace přesného místa havárie, která se podařila už dopoledne, a to někde pod domem Křenová 57. Poté mohly vodárny začít přesměrovávat vodu v síti, a tak i zmenšovat oblast výpadku.

„Technickými zásahy na vodovodní síti se daří pracovníkům vodáren postupně obnovovat dodávky vody. V současné době je bez dodávek vody střed města Brna (případně s nízkým tlakem) a část Králova Pole,“ uvedla kolem 13:00 Hermanová.

Havárie se stala kolem 5:30 v takzvaném primárním kolektoru. „Průnik vody zaznamenala bezpečnostní čidla na dispečinku Technických sítí Brno. Přestože došlo ve spolupráci s BVK okamžitě k částečnému přerušení dodávek vody, kolektor byl zaplaven do výšky několika metrů,“ uvedl provozně-technický ředitel Technických sítí Brno Josef Šaroun.

S odčerpáváním vody z podzemí pomáhají hasiči, a to například u Úrazové nemocnice, kde je vstup do kolektorové sítě. Potřebují speciální čerpadla. Kolektor je v hloubce 35 metrů. Zatopený úsek má několik stovek metrů. Vytekly tam tisíce kubíků vody, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Reklama

Doporučované