Hlavní obsah

Okamura hledá cestu do Strakovky

Co nejzajímavějšího se událo v pondělí 23. října? Podívejte se ve Večerních zprávách.

 

Reklama

Zdálo se, že skončí osamocena v opozici. Nyní se její šance na to, že usedne ve Strakově akademii, zvyšují. Strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamury je totiž jako jediná ochotna jednat s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem o koalici. Hnutí navíc dává jasně najevo, že by místa ve vládě rádo obsadilo. Tomio Okamura dokonce již pro MF DNES přesně specifikoval, které resorty by chtěl řídit: dopravu, spravedlnost, školství a zahraničí. Zároveň chce i křeslo ve vedení Sněmovny.

Článek

Oba tábory také už mírní ostrou předvolební rétoriku. Jednat spolu budou dnes večer.

„Tak my určitě potřebujeme zákon o referendu, to určitě potřebujeme, má tam odvolatelnost politiků, to zatím nevím, jak si to představuje. A migrace, říkáme, že to chceme řešit v Evropě,” uvedl Andrej Babiš na dotaz, zda by našel s SPD společné téma. Stejně smířlivě zněl lídr kandidátky SPD z Vysočiny Radek Koten. „Budeme jednat se všemi stranami, nad předvolební rétorikou je nutné se povznést,” uvedl Koten.

Schůzka s Babišem je pro SPD stěžejní. Okamura chce sice jednat se všemi poslaneckými kluby, podle informací Seznamu však ostatní tábory ještě ani neoslovil. Koalici SPD a ANO podpořil i prezident Miloš Zeman, chválí zejména zavedení přímé volby starostů a odmítá, že by strana byla extremistická.

Reklama

Doporučované