Hlavní obsah

Okamura má svého vlastního Staňka. Kontroverzní exministr Staněk má smůlu

Foto: Seznam Zprávy

Exministr Antonín Staněk.

Reklama

Exministra kultury Staňka nechce ČSSD na kandidátce. A nebude kandidovat ani za Okamurovu SPD. Ta má totiž „svého“ Staňka.

Článek

Když vstupoval v roce 2017 do Sněmovny, mohl se zaštítit svou akademickou kariérou nebo tím, že se mu podařilo přeskákat díky preferenčním hlasům z třetího místa hned dva kolegy, kteří poslanecký mandát obhajovali.

Článek si můžete také pustit v audioverzi.

Na konci volebního období je z něj persona non grata, tedy zákonodárce, kterého žádná politická strana nechce. A to přesto, že jej jeden čas usilovně hájil Hrad a prezident Miloš Zeman. Navíc není jasná ani jeho další budoucnost na akademické půdě. Do konce volebního období má totiž na své alma mater – Univerzitě Palackého v Olomouci stopku – oficiálně je uvolněn pro práci poslance. O případném angažmá po letošním říjnu, kdy mu vyprší poslanecký mandát, s vedením své fakulty ještě nejednal.

Řeč je o poslanci a někdejším primátorovi Olomouce za ČSSD Antonínu Staňkovi. Politikovi, který dokázal zatápět v létě 2019 svému šéfovi Janu Hamáčkovi tak, že se mu podařilo téměř vyvést sociální demokracii z vlády Andreje Babiše. Mimochodem tak vyhrocená situace nenastala ani ve chvíli, kdy šéf hnutí ANO domluvil zrušení superhrubé mzdy přes nesouhlas svého koaličního partnera s opoziční – pravicovou ODS.

A politikovi, za jehož nejkřiklavější rozhodnutí se jeho stranický kolega dodnes omlouvá nebo soustavně pracuje na jejich vymazání, a to i před českými soudy. Staněk se totiž zapsal do historie jako muž, který si skrz trestní oznámení upevňoval moc nebo vyřizoval staré účty z Olomouce. Odvolal a dal trestní oznámení na ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele olomouckého Muzea umění. Zároveň na poslední chvíli sháněl spojence skrz úlitbu pro sponzora Zemanovy prezidentské kampaně Jaroslava Třešňáka, když po mnohaletém sporu vyhověl jeho žádosti o zjevení památkové ochrany teplických Hadích lázní.

Staněk po mnohých peripetiích nakonec Ministerstvo kultury v létě 2019 nedobrovolně opustil a nahradil jej doyen ČSSD Lubomír Zaorálek. A teď to vypadá, že na podzim odejde i ze Sněmovny.

Staňkova domovská ČSSD v Olomouckém kraji jej již nechce do sněmovních voleb nasadit - jejím lídrem je její současný krajský šéf Ladislav Hynek, místostarosta Kostelce na Hané a někdejší krajský radní pro školství. „Měl vlastní názor na to, jak dělat politiku,“ říká k tomu Hynek. Podle něj ale tahanice o ministra kultury nebyly jedinou věcí, která Antonínu Staňkovi v očích olomouckých straníků uškodila.

A azyl Staněk dosud nenašel ani u politické konkurence.

Například SPD, která v minulosti draftovala jiného politika ČSSD – Jaroslava Foldynu, se od Antonína Staňka halasně distancuje.

„Já jsme s panem Staňkem o kandidatuře nehovořil a ptal jsme se i Radima Fialy (předseda poslaneckého klubu SPD, pozn. red.), a žádná taková kandidatura zvažovaná není,“ řekl Seznam Zprávám šéf SPD Tomio Okamura. Ten dokonce tvrdí, že se dotazem cítí dotčen. „Máme dostatek našich členů,“ uvedl.

Navíc shodou okolností má SPD „svého“ Staňka - někdejšího lídra moravskoslezské krajské kandidátky, jenže ten se jmenuje křestním jménem Pavel. A na rozdíl od Antonína má cestu do Sněmovny otevřenou.

Podle Okamury se pak názory Antonína Staňka neshodují s programem SPD. „Byl jsem v Aréně Jaromíra Soukupa s panem Staňkem před třemi týdny a na přímý dotaz ohledně vystoupení z Evropské unie měl jiné stanovisko než SPD, tak to přeci nejde. Jestli někdo nechce referendum o vystoupení z EU a nemá názor stejný jako my, tak jak by za nás odpovídal na takové otázky. To bychom to tu mohli zabalit,“ líčí Okamura. Staněk v pořadu řekl, že je zastáncem Evropské unie, i když je k Unii samotné v některých ohledech kritický.

Přesto jsou témata, na kterých Staněk s SPD spolupracuje a dokonce i jako jediný poslanec mimo jejich poslanecký klub. Naposledy se připodepsal pod novelu z pera SPD, která chce vyškrtnout z trestního zákoníku paragraf o podněcování k nenávisti. V duchu politiky SPD brojí například i proti veřejnoprávním mediím, zejména České televizi. Pro připomenutí – stejně tak naopak ještě jako loajální ministr ČSSD Českou televizi hájil.

A se Staňkem nepočítá ani hnutí ANO nebo komunisté, i když jinak o něm hovoří jako o člověku, se kterým se dobře spolupracuje.

Sám Staněk se pak odpovědí na otázku ohledně své další politické kariéry vyhýbá. „Napište mi SMS,“ řekl jen. Na opakované dotazy již nereagoval.

A otazník se vznáší i nad jeho další akademickou dráhou. „Osobně jsem s panem docentem od února 2021 nehovořila. Stran další působnosti pana docenta bude rovněž postupováno v souladu se zákoníkem práce,“ uvedla pro Seznam Zprávy děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Libuše Ludíková.

Antonín Staněk se stal ministrem kultury právě díky svému životopisu. Šéf socialistů Jan Hamáček po něm sáhl z části proto, že řídil Olomouc - univerzitní město s mnohými kulturními institucemi, z části proto, že má své jméno ověnčeno akademickými tituly a sám ještě na domovské pedagogické fakultě přednášel.

Očekávání „kultivovaného“ ministra se ale nenaplnilo.

Reklama

Doporučované