Hlavní obsah

Piráti a STAN chtějí komisi odborníků, která prošetří nákupy během pandemie

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Piráti a STAN představili protikorupční balíček u zdi vyšehradské restaurace Rio's.

Reklama

Koalice Pirátů a hnutí STAN představila protikorupční balíček, do kterého by se chtěla pustit v prvních 100 dnech vlády, do níž by se rádi dostali. Zvolili symbolické místo – vyšehradskou restauraci Rio's.

Článek

Kluby Pirátů a STAN chtějí na příští schůzi Poslanecké sněmovny schválit zřízení vyšetřovací komise, která by měla prošetřit nákupy podle nich předražených zdravotnických pomůcek v době pandemie a také příčinu selhání státu, což dávají do souvislosti s více než 30 tisíci oběťmi pandemie.

Politici to oznámili na tiskové konferenci, kterou uspořádali před vyšehradskou restaurací Rio’s, jejíž návštěva v době tvrdých opatření stála Romana Prymulu křeslo ministra zdravotnictví, když se v ní sešel s předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem.

„Důležité je, že ve vyšetřovací komisi nebudou žádní aktivní politici. Budeme usilovat o to, aby jednotlivé parlamentní strany přišly s návrhy nestranných odborníků, jako jsou právníci, auditoři a další lidé z příslušných složek,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Věří, že dostatek hlasů pro zařazení bodu a svolání komise seženou. „Třeba sociální demokraté už dříve uvedli, že by takovou komisi podpořili,“ dodal.

Piráti a Starostové na tiskové konferenci představili historii českých korupčních kauz od dob lehkých topných olejů přes solární barony a H-System až po kauzy současné vlády. „Faltýnkův diář by jindy znamenal pád vlády, teď se nic neděje. Andrej Babiš si je sám sobě korupčníkem, on si peníze prostě přihrává napřímo,“ uvedl poslanec STAN Jan Farský, který před volbami vyzval všechny kandidující strany, aby dobrovolně zveřejnily své zdroje.

Nyní by to podle něj měly udělat dobrovolně, pokud se Piráti s hnutím STAN dostanou do vlády, měl by být zákon, který by jim toto přikazoval, jedním z prvních protikorupčních opatření, jež by vláda chtěla zavést. „Předložíme ho v prvních 100 dnech vlády,“ dodal Farský.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht pak přislíbil, že během prvních 100 dnů vlády bude usilovat o spuštění jednoduchého a dostupného registru dotací a také zveřejňování podrobných nákupů státních organizací.

„Ať se každý může podívat, jak si každý ministr kupuje věci, které mohou být i nepotřebné,“ řekl k tomu. Usilovat bude také o větší ochranu oznamovatelů korupce, aby „nebyli opakovaně označováni za udavače“, či zpřehlednění majetkových účastí státních firem a nominování odborníků do jejich vedení. „Aby to nebyly trafiky. Byť se Andrej Babiš zpočátku proti trafikám vymezoval, v posledních dnech a týdnech se trafiky opět dostaly do módy,“ uvedl.

Jakub Michálek chce v prvních 100 dnech předložit přehledný zákon o střetu zájmů, který by podle něj měl stát důsledně dodržovat, a také nový zákon o státních zástupcích.

„Zavazujeme se k tomu, že výběr nejvyššího státního zástupce bude plně transparentní,“ slíbil. Nástupce Pavla Zemana, který ve funkci končí 30. června, však chce vybrat ještě tato vláda. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by jeho jméno měla oznámit každým dnem.

Reklama

Doporučované