Hlavní obsah

Okopíroval Zemanovo dělo, vadilo muzeu. Kupka po kritice ilustraci vyměnil

Foto: Facebook/Martin Kupka

Kandidát na hejtmana Středočeského kraje za ODS Martin Kupka.

Reklama

Kandidát Martin Kupka z ODS využil podle Muzea Karla Zemana ve svém předvolebním videu dělo z filmu Vynález zkázy. Kupka to odmítl, ale v reakci na výhrady muzea dělo ve svém videoklipu vyměnil.

Článek

Kandidát na hejtmana Středočeského kraje za ODS Martin Kupka si zvolil jako aktéry svého předvolebního videa současnou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou a premiéra Andreje Babiše (oba ANO).

Vyobrazil je netradičně – jako dvě dělové koule. Ty v černobílém klipu vystřelí z děla. „Jak daleko? Záleží jen na vás,“ láká voliče k volbám.

Právě zmíněné dělo mu ale zavařilo. Nápadně se totiž podobalo tomu, které ztvárnil legendární režisér Karel Zeman ve filmu Vynález zkázy. „Muzeum Karla Zemana ani dědicové Karla Zemana neposkytli práva k užití žádného z filmů Karla Zemana k politickým účelům,“ napsalo muzeum Seznam Zprávám.

Volební spot Martina Kupky již s jiným typem děla:

Muzeu proto vadilo, že část Zemanova díla využil Kupka z ODS, a je tak spojováno s politickou stranou.

Kupka ale tvrdí, že dělo a další motivy, které má ve videu, nejsou převzaté z filmu režiséra Zemana. „To dělo, které bylo ve videu, bylo úplně jiné než dělo ve snímku Vynález zkázy. Muzeum se mi ale skutečně ozvalo, protože v mém videu vidělo podobnost s dílem režiséra Karla Zemana,“ řekl Seznam Zprávám Kupka.

Muzeum ale argumentovalo i tím, že Kupkovo video nese i stejný grafický styl, který ve svých filmech Zeman používal. A připomnělo, že se Zeman inspiroval rytinami a ilustracemi knih Julese Vernea. „I v případě předvolebního spotu Martina Kupky je vidět tato inspirace,“ stojí v prohlášení Muzea Karla Zemana.

Kupka se proto dohodl s muzeem, že původní video stáhne. „Původní video jsme stáhli právě proto, aby tam nebyla podobnost s filmem Karla Zemana. Dělo je tak natočené z jiného úhlu a také vypadá tak, aby už nebyla žádná podobnost,“ vysvětlil Kupka.

Reklama

Doporučované