Hlavní obsah

OLAF prověřoval i další český případ. Zkoumal 300milionovou dotaci pro Nupharo Park

OLAF prošetřoval Nupharo Park.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše není jediným projektem, o který se v poslední době zajímal úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Článek

Podle informací Televize Seznam se OLAF začal zajímat o v insolvenci vězící Nupharo Park přibližně před rokem, na podnět jednoho z věřitelů. Důvodem bylo podezření z dotačního podvodu. Mluvčí bruselského úřadu to potvrdila.

„OLAF provedl předběžnou analýzu dostupných informací týkajících se této záležitosti. Po analýze se úřad rozhodl, že neotevře vyšetřování, protože shledal, že národní autority mají lepší podmínky k tomu, aby záležitost prověřily,” řekla mluvčí OLAF Sandra Juncuová.

Zároveň ale Juncuová dodala, že by měl úřad brzy obdržet nové informace o případu a ty může začít prověřovat okamžitě. Bez ohledu na to, zda běží vyšetřování či nikoli.

Informace by mělo zaslat české Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které 300milionovou dotaci v roce 2013 schválilo. Konkrétně půjde o výsledný protokol z probíhající veřejnosprávní kontroly. „Protokol by měl být hotový do konce ledna,” dodal mluvčí MPO Kryštof Čeřovský.

Ani OLAF, ani MPO nechtějí říci, co přesně prověřovaly. Celou záležitost odmítl komentovat i člen představenstva Nupharo Holdingu Stanislav Pavel.

Nupharo Park je kvůli předlužení od minulého týdne zároveň v úpadku, což znamená porušení rozpočtové kázně a je to důvod pro odebrání dotace. Reálně bude ale vymožení peněz daňových poplatníků nazpět velmi těžké.

Detaily o případu Nupharo Parku spolu s aktuálními záběry z místa najdete ve videoreportáži v úvodu článku.

Reklama

Doporučované