Hlavní obsah

Oligarcha Abramovič nezískal trvalý pobyt ve Švýcarsku, policie ho posoudila jako hrozbu

Foto: ČTK

Roman Abramovič.

Reklama

Švýcarská federální policie ve zprávě píše, že Roman Abramovič představuje bezpečnostní hrozbu švýcarské veřejnosti a mohl by ohrozit i reputaci státu, pokud by získal trvalý pobyt ve Švýcarsku. Zpráva se dostala ven po půl roce.

Článek

Ruský oligarcha a majitel londýnského fotbalového klubu FC Chelsea Roman Abramovič prohrál sedmiměsíční bitvu s curyšským vydavatelem Tamedia. Abramovič chtěl zabránit zveřejnění informace, která by vysvětlovala jeho neúspěšný pokus získat ve Švýcarsku trvalý pobyt. Poté, co u soudu minulý pátek neuspěl, Tamedia informaci zadržovanou po několik měsíců zveřejnila v úterý ráno.

Jednalo se o zprávu, kterou vydavatelská společnost získala od federální policie. Bezpečnostní orgán v ní popisuje švýcarskému sekretariátu pro migraci svůj pohled na to, zda by měl, či neměl podnikatel získat povolení přestěhovat se do jihošvýcarského kantonu Valais.

Policie ve zprávě píše, že Abramovič představuje bezpečnostní hrozbu švýcarské veřejnosti a mohl by ohrozit i reputaci státu, pokud by získal švýcarské občanství. Podle vydavatele policie také uvedla, že byl Abramovič známý pro podezření z praní špinavých peněz a předpokládá se, že je napojen na zločinecké organizace. Existují podle policie důvody věřit tomu, že „žadatelovy výnosy jsou alespoň z části nezákonného původu”.

O trvalý pobyt ve švýcarském kantonu Valais zažádal ruský oligarcha v červenci 2016 – jeho novým, oficiálním domovem se měl stát exkluzivní ski rezort v městečku Verbier. Abramovič vlastní mimo jiné i sídlo v Kensingtonských zahradách v hodnotě 90 milionů liber, v přepočtu zhruba dvě a půl miliardy korun. Kanton samotný jeho žádost o trvalý pobyt přijal, podnikatel, jeden z nejbohatších Rusů, pro Valais představoval „zajímavého plátce daní”.

Abramovičův právní zástupce Daniel Glasl reagoval na závazná obvinění svého klienta podáním žádosti o opravu zveřejněných faktů a uvedl, že má v plánu podat stížnost proti komukoli, kdo takové informace šíří. „Jakýkoli náznak toho, že je pan Abramovič zapojen do praní špinavých peněz nebo má kontakty ve zločineckých organizacích, je zcela nepravdivý. Pan Abramovič nikdy nebyl obviněn z účasti na praní špinavých peněz a nemá záznam v trestním rejstříku. Nikdy nebyl, ani údajně, napojen na zločinecké organizace,” uvedl Glasl.

Tvrzení švýcarské policie není založeno na soudním rozhodnutí a oligarcha nebyl ve Švýcarsku nikdy obviněn, vycházejí z policejních informací, které není lehké ověřit. Abramovič tak má právo být posuzován na základě presumpce neviny. V únoru si Rus opatřil soudní příkaz, který zakazoval jakoukoliv zmínku o posudku získaném od federální policie v médiích. Toto rozhodnutí ale zrušil soudní proces, který skončil v pátek.

Reklama

Doporučované