Hlavní obsah

Olomouc nechala na stará asfaltová hřiště namalovat chodníkové hry pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Další dvě stará asfaltová hřiště v Olomouci ožijí díky novým barevným chodníkovým hrám, jejichž namalování si objednala radnice.

Článek

První staré hřiště bylo opatřeno barevnými hrami loni v létě a stalo se díky tomu opět oblíbeným dětským pláckem. Letos k němu přibudou hřiště v Růžové ulici a na Varšavském náměstí, jejichž přeměna na místo s chodníkovými hrami už spěje ke konci. ČTK to sdělil primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Díky namalovaným barevným vzorům a schématům na povrchu hřiště mohou děti různých věkových kategorií podle Pelikána hrát zajímavé hry a současně rozvíjet svou fantazii. „Loni jsme takto změnili staré hřiště Na Vozovce, kde kvůli blízkosti železniční trati nebylo možné hrát míčové hry. Reakce veřejnosti byly pozitivní a na hřišti si teď zase hrají děti. Hry na chodnících k dětskému světu patří, takže tento projekt vlastně jen navazuje a podporuje tradiční dětské aktivity,“ uvedl Pelikán.

Na hřištích budou namalovány podobné podklady, jako například na deskových hrách. Děti si mohou zahrát chodníkovou analogii ke hře Člověče nezlob se či opičí dráhu „Dobré je, že se tyto hry dají i všelijak modifikovat a tak děti do hry zapojují jak tělesnou aktivitu, tak i fantazii,“ uvedla primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS). U hřišť budou instalovány tabule s pravidly základních her, děti si ale podle Záleské mohou vymyslet své vlastní.

Náklady na úpravu jednoho starého asfaltového hřiště podle Pelikána činí zhruba 50.000 korun. Město revitalizaci zapomenutých plácků platí ze svého rozpočtu.

Reklama

Doporučované