Hlavní obsah

Olomoucká radnice upraví sběrové soboty, budou levnější

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká radnice upraví systém sběrových sobot, jejichž organizace by díky tomu měla stát méně peněz než v předchozích letech.

Článek

„Podzimní etapu této akce město plánuje postupně uspořádat na 20 stanovištích, kde se lidé budou moci zbavit nebezpečného či velkoobjemového odpadu, elektrospotřebičů i bioodpadu,“ sdělil primátorův náměstek Otakar Bačák.

Upravená varianta sběrových sobot počítá s tím, že bude pět sběrových sobot vždy po čtyřech stanovištích, kam technické služby přistaví kontejnery na odpad. Sběrová sobota bude zároveň zkrácena z pěti na tři hodiny. Stanoviště budou podle Bačáka rovnoměrně rozmístěna podle dostupnosti sběrových dvorů a výtěžnosti z předchozích let.

„Zůstávají zachována stanoviště v okrajových částech města se špatnou dostupností sběrových dvorů. Stanoviště v centrálních městských částech jsou optimálně plošně rozložena pro zajištění maximální dostupnosti pro obyvatele,“ podotkl Bačák.

Finanční náklady této varianty vyjdou na necelých 920 000 korun, zatímco dosud roční náklady činily 2,3 milionu korun. Radnice úpravu organizace sběrových sobot zdůvodnila tím, že tento způsob likvidace odpadu je v přepočtu na množství velmi drahý. Například v roce 2018 se lidé prostřednictvím sběrových sobot zbavili zhruba 250 tun odpadů.

Sběrové soboty radnice pořádá kvůli tomu, aby lidem umožnila zbavit se odpadu a snížila množství nepovolených skládek ve městě a jeho okolí.

Reklama

Doporučované