Hlavní obsah

Olomoucká UP navzdory pandemii obdržela rekordní počet přihlášek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přihlášek je přes 32 tisíc, což je nejvyšší počet od roku 2012. Na zájemce cílila univerzita v on-line prostoru, kde představila i novou platformu www.univerzitnimesto.cz. Zde si našlo potřebné informace 74 tisíc návštěvníků.

Článek

Termín pro podání elektronické přihlášky pro většinu oborů vypršel v polovině března. „Olomoucká univerzita do této doby přijala celkem 32 347 přihlášek ke studiu. Jedná se o nejvyšší počet od roku 2012, a to i přesto, že se UP nemohla v minulých měsících prezentovat na zrušených studentských veletrzích, dnech otevřených dveří či roadshow po středních školách,“ uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Upřesnila, že loni v březnu UP evidovala 28 030 uchazečů o studium, letos se tak jejich počet navýšil o více než 4000.

Zástupci univerzity loni na podzim odhadli, že kvůli vládním opatřením přišli o možnost oslovit osobně odhadem až 70 tisíc maturantů. Zájemce tak univerzita začala lákat prostřednictvím nových webů, videí, podcastů, mobilních aplikací i virtuálního dne otevřených dveří. Orientaci zájemcům o studium usnadnil kromě nové platformy šité jim na míru i katalog s nabídkou studia www.studium.upol.cz.

Nárůst zájmu zaznamenalo všech osm fakult UP. Nejvíc již tradičně lákala možnost studia na filozofické nebo pedagogické fakultě, na nichž se sešlo přes 15 tisíc přihlášek. Značný nárůst zájmu je patrný i u nabídky cyrilometodějské teologické fakulty - letošních 1301 přihlášek znamená více než dvojnásobný počet proti loňsku, uvedla mluvčí. Z oborů je největší zájem tradičně o studium všeobecného lékařství, psychologii, práva a právní vědy a zubní lékařství, dodala Gabriela Sýkorová Dvorníková. Řekla, že na některé studijní programy UP se lze i nadále hlásit, jejich přehled je k dispozici v katalogu na webu UP.

Zájem o studium na UP vzrostl i ze strany zahraničních studentů. Zatímco loni v březnu ze zahraničí dorazilo na olomouckou univerzitu 3270 přihlášek, letos jich bylo 3967, z toho 2098 ze Slovenska.

Letošní podoba přijímacích zkoušek zatím není kvůli pandemii koronaviru jasná, informace budou zveřejňovat fakulty. Jejich podoba se změnila kvůli pandemii koronaviru již loni - uskutečnily se v on-line podobě, u některých oborů byly přijímací zkoušky zcela zrušeny, stejně tak uchazeči neskládali ústní či talentové zkoušky. „Co se týče změn u maturit, na všech fakultách UP je aktuálně požadováno úspěšné dokončení středoškolského vzdělání bez ohledu na to, z čeho uchazeč maturuje či jakou formu maturity získá,“ doplnil Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP.

Reklama

Doporučované