Hlavní obsah

Univerzita Palackého vyvinula pro zrakově postižené 3D hmatové mapy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé se zrakovým postižením mohou při pohybu a orientaci v terénu využít speciální 3D hmatové mapy. Unikátní pomůcka je výstupem několikaletého výzkumu vědců.

Článek

Vědci z Ústavu speciálně-pedagogických studií Pedagogické fakulty a katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého přitom využili moderní technologie a poznatky ze vzdělávání osob se zrakovým postižením včetně nácviku jejich práce s taktilně-auditivními prostředky.

Nová pomůcka umožní zrakově postiženým samostatný pohyb v prostoru za pomoci moderní technologie. „Hmatové mapy v našem pojetí jsou mapy vytištěné na 3D tiskárně. Mají sloužit k orientaci v prostředí. Většinou při nácviku, upevňování i opakování si trasy. Většinou po zaškolení průvodcem tak, aby si člověk se zrakovým postižením trasu ukotvil, rozpomněl se na ni,“ uvedla hlavní řešitelka projektu Veronika Růžičková.

Odborníci se snažili dosáhnout v dané mapě takové úrovně detailu, při které lze hmatem odlišovat jednotlivé 3D struktury ve formě bodových znaků. „Ty slouží jako aktivační body pro audio složku. Na základě získaných poznatků průběžně vznikaly nové prototypy tyflomap, které slouží k uživatelskému testování a nyní už i v práci s cílovou skupinou při nácviku pohybu v prostoru,“ doplnila Růžičková.

Projekt je dlouhodobý, předcházely mu i diskuse odborné veřejnosti. Prvotní návrh hmatových map určený k uživatelskému testování vytvořili vědci z UP v roce 2018, a to na základě získaných poznatků a se znalostí technologie Touchlt3D vyvinuté na katedře geoinformatiky. První tyflomapy v rozměrech odpovídajících mobilním zařízením a tabletům poté vznikly pro lokality v centru Ostravy, Opavy a Novém Jičíně. Během řešení projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR došlo i ke zmapování oblasti centra Olomouce, vznikla i nová tyflomapa zobrazující reliéf Česka.

Funkcionality map vědci rozšiřovali i během loňského roku, kdy vznikly tyflomapy třetí generace, které lépe využívají možnost přepínání módů hlasového doprovodu. Novými tlačítky pro tuto nabídku pak byly osazeny všechny původní mapy druhé generace i nově vytvořené mapy Brna a Prahy. Podle Veroniky Růžičkové uživatelské testování prokázalo, že platné normy pro tyflografická zobrazování musejí být při aplikaci do 3D prostoru inovovány tak, aby byly hmatem vnímatelné. „Stejně tak se během jednotlivých testování prokázalo, že propojení 3D map a hlasového výstupu vede k rychlejšímu pochopení prostoru, snadnějšímu zapamatování a později i k vybavování,“ doplnila Růžičková.

Reklama

Doporučované