Hlavní obsah

Olomoucké muzeum Pevnost poznání chystá výstavu zaměřenou na létání

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na létání z pohledu vědy se zaměří nová výstava, která bude příští týden v úterý otevřená v olomouckém interaktivním muzeu Pevnost poznání.

Článek

Návštěvníci muzea se mohou těšit na výstavu reálných leteckých motorů a menších modelů letadel, vyzkoušet si budou moci i virtuální realitu a zapojit se budou moci také do fyzikálních a přírodovědeckých workshopů.

Pevnost poznání na programu spolupracuje s firmou Honeywell z Hluboček u Olomouce, která si letos připomíná 70 let od počátků letecké výroby na střední Moravě. „Málokdo ví, že lidé z Olomoucka zanechali nesmazatelnou stopu v historii letecké výroby v Československu. Navíc na práci místních pokračovatelů speciální výroby dnes narazíte v letounech celého světa. Do pevnosti dopravíme opravdové unikáty jak z historie, tak i ty nejnovější,“ uvedl ředitel společnosti Martin Šebesta. Lidé si budou moci například zblízka prohlédnout model proudového motoru HTF7000 sestavený z dílců, které se vyrábějí právě v Hlubočkách.

Součástí výstavního projektu bude i prezentace s názvem Letouni a letouny. Ta ukáže unikátní srovnání anatomie ptáků s technickým řešením letadel a představí, jak se z jejich pohybu ve vzduchu inspirovali konstruktéři letadel. „Porovnáme schopnosti letounů a živočichů. Tak například tvar i profil křídla sokola i ME-262 je velmi podobný, stejně jako poměr křídel k trupu. Vše je přizpůsobeno odolnosti ve velkých rychlostech při vertikálním pádovém letu. Silná výzbroj (pařáty i kanóny) je určena jen pro velmi krátký kontakt s kořistí a taktika lovu/boje je tak prakticky totožná,“ uvedl zoolog Evžen Tošenovský

Během interaktivních víkendových aktivit si návštěvníci budou moci vyrobit například papírového draka, letadlo, vesmírnou raketu nebo létající hmyz. „Zaměříme se také na témata 3D tisku a popis interaktivních map v nejvytíženějších letištích světa. A zároveň vysvětlíme, co je to Reynoldsovo číslo a jakou roli hraje v létání,“ doplnil programový ředitel science centra Roman Chvátal.

Olomoucké interaktivní muzeum Pevnost poznání bylo otevřeno v dubnu 2015, jeho vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybaveno více než 200 modely a přístroji. Muzeum se svými aktivitami a zaměřením celoročně snaží hlavně u dětí rozvíjet zájem o přírodní vědy a nové technologie. Pevnost poznání se hned po otevření zařadila mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně do něj zavítá na 100 tisíc návštěvníků.

Reklama

Doporučované