Hlavní obsah

Ruští hackeři útočili na volby i olympiádu. USA je chtějí soudit

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo šest údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky z účasti na sérii hackerských útoků, které zasáhly cíle od poslední zimní olympiády až po francouzské prezidentské volby roku 2017.

Článek

Podle agentury Reuters je to uvedeno v dnes publikovaném písemném obvinění. Spojené státy šestici spojují i s útoky na americké firmy a nemocnice nebo ukrajinský energetický systém.

Podle technologického magazínu Wired americká vláda mužům připisuje některé z nejvíce finančně poškozujících hackerských útoků v dějinách. Obvinění prý patřili ke skupině známé jako Sandworm, jejíž údajní členové dosud nikdy nečelili obviněním a nebyli v souvislosti s uvedenými incidenty ani jmenováni.

Ministerstvo spravedlnosti USA tak nyní učinilo ve více než padesátistránkovém dokumentu, který předložilo federálnímu soudu v Pittsburghu, píše agentura AP. Má jít o bývalé a současné pracovníky vojenské tajné služby GRU, kterou americké úřady spojují i s krádeží interní komunikace Demokratické strany před minulými prezidentskými volbami.

Nová obvinění se voleb roku 2016 netýkají, byť míří proti stejné jednotce, která je spojována s pokusem ovlivnit boj o Bílý dům. Místo toho prokurátoři popisují mezinárodní sérii útoků s úmyslem prosazovat ruské geopolitické zájmy. Ruské rozvědčíky viní z operace, která dočasně vyřadila z provozu páteřní počítačový systém zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu, kde kvůli dopingové aféře nemohli startovat ruští sportovci.

GRU podle USA stála i za útokem namířeným proti straně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona těsně před jeho zvolením v roce 2017.

„Žádná země nevyužívá své kybernetické prostředky tak zákeřně a nezodpovědně jako Rusko, které svévolně způsobuje bezprecedentní škody ve snaze dosáhnout malých taktických zisků,“ uvedl náměstek amerického ministra spravedlnosti John Demers.

Z ruských představitelů jako první zareagoval předseda poslaneckého zahraničního výboru Leonid Sluckij, který obvinění označil za nedokázaná a za další krok v kampani očerňující Moskvu.

„Ještě ani jednou podobná prohlášení neprovázely závažné důkazy. Všechno je to z kategorie ‚vysoce pravděpodobné‘,“ prohlásil ironicky Sluckij podle ruské redakce BBC. Ta upozornila, že stejnou šestici obvinily i britské úřady, současně s americkými, a že dotyčnou jednotku GRU spojují i s přípravami na hackerské útoky proti letním olympijským a paralympijským hrám v Tokiu, odložené kvůli koronaviru na příští rok.

Útok z roku 2017, který zasáhl několik amerických firem a systém zdravotnických zařízení v Pensylvánii, způsobil podle vládního prohlášení škody v celkové výši skoro jedné miliardy dolarů (23 miliard Kč). Na seznamu údajných aktivit šestice obviněných jsou také „ničivé“ útoky na ukrajinskou infrastrukturu z let 2015 a 2016, dále operace z let 2018 a 2019 namířené proti médiím i parlamentu v Gruzii.

Údajní ruští hackeři ve věku 27 až 35 let jsou nyní na seznamu hledaných osob amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a v USA čelí každý z nich obviněním z několika zločinů včetně různých druhů kriminálních spiknutí nebo krádeže identity.

„Déle než dva roky jsme neúnavně pracovali na tom, abychom odhalili tyto agenty GRU, kteří vedli globální kampaň hackerství, chaosu a destabilizace,“ uvedl pensylvánský prokurátor Scott Brady. Tisková zpráva ministerstva spravedlnosti doplňuje, že na vyšetřování hackerských útoků se podílely i ukrajinské, jihokorejské, gruzínské, britské a novozélandské orgány, ale také společnosti Google, Facebook a Twitter.

Reklama

Doporučované