Hlavní obsah

Olympijský medailista Lukáš Bauer u soudu prohrál. Lyžařský svaz ušetří půl milionu

 

Reklama

Trojnásobný olympijský medailista neuspěl ve sporu o peníze za vítězství v prestižním Tour de Ski.

Článek

Lukáš Bauer se dožadoval satisfakce od sportovního svazu proto, že podle jeho názoru funkcionáři nedostatečně hájili jeho práva ve sporu o prémie za vítězné závody.

Bauer žaloval lyžařský svaz celkem o zhruba půl milionu korun.

Soudkyně Jana Knotková však potvrdila rozhodnutí prvoinstančního soudu a zároveň lyžaři přikázala, aby uhradil veškeré náklady soudního řízení. Rozsudek je pravomocný.

Spor se zrodil poté, co Bauer vyhrál dílčí etapy prestižního Tour de Ski, druhý a čtvrtý handicapový závod v sezóně 2007/2008. Mezinárodní lyžařská federace po čtyřech dnech (dodatečně) řekla, že etapu vyhraje lyžař s absolutně nejrychlejším časem, nikoliv v součtu s předchozími etapami. Bauer kvůli tomu přišel o body i o peníze.

Český lyžařský svaz poté podal protest, který byl ale zamítnut. Následné odvolání svaz stáhnul poté, co Bauer vyhrál Tour de Ski i světový pohár. Lyžař trval na tom, že má na peníze za zmíněný závod nárok.

„Nepodařilo se prokázat, že kdyby svaz odvolání nevzal zpět, tak by žalobce uspěl a peníze získal zpět,“ uvedla soudkyně Knotková při čtení rozsudku. „Námitky tak nejsou důvodné,“ dodala. Bauerův obhájce Robert Čepek nebyl s verdiktem spokojený. „Je to odraz českého soudnictví. Svaz přislíbil Lukáši Bauerovi satisfakci, žádnou kompenzaci ale nedostal," řekl Čepek.

Obhájkyně lyžařského svazu Klára Lukášová uvedla, že Bauer se soudit nemusel. „Bylo mu vysvětleno, proč bylo odvolání k FIS staženo,“ řekla Lukášová. Podle ní obhájci lyžaře před soudem ani neprokázali, že k nějaké škodě došlo.

Po tomto rozhodnutí mohou Bauerovi advokáti podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Čepek uvedl, že další kroky již zřejmě dělat nebude.

Reklama

Doporučované