Hlavní obsah

Olympioniky v Tokiu čeká testování každý den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco do olympijských her v Tokiu zbývají necelé tři měsíce, zemi trápí čtvrtá vlna pandemie. Tamní vláda proto v neděli přistoupila k lokálnímu lockdownu. Naděje pro obyvatele i průběh her je především v rychlém očkování.

Článek

Sportovci účastnící se letních olympijských her v Tokiu budou muset denně podstupovat test na přítomnost covidu-19. Stejné pravidlo bude platit později i pro paralympijské sportovce.

Ve středu aktualizované informace zveřejnili pořadatelé o rok odložené olympiády. Sportovci si tak například budou moci sundat roušku pouze při „konzumaci jídla a pití, spánku, tréninku a závodění“.

Po příjezdu obdrží telefon s aplikacemi, přes které budou informovat o svém zdravotním stavu a kontaktu s dalšími účastníky. Nutností naopak nebude očkování. Platit bude nicméně povinná třídenní karanténa po příjezdu do země a předtím provedené dva testy. Pravidelně budou testováni i další členové týmů.

Účastníci olympiády ze zahraničí budou mít zákaz využívání veřejné dopravy a na místo konání budou převáženi speciálními vozy, ve kterých budou muset setrvat v tichosti. Za vědomé odmítání testování bude hrozit vyloučení, píše se dále ve zprávě.

Striktní pravidla pro sportovce i zkažené vyhlídky japonských měst

Nová nařízení kritizuje asociace sdružující přes 85 tisíc sportovců z různých zemí World Players Association. Její předseda Brendan Schwab uvedl, že je „nepřijatelné“, jak moc detailně jsou nastavená pravidla a požadavky pro sportovce, zatímco související pravidla pro vytvoření bezpečného okolního prostředí specifikovaná nejsou. Tvrdí, že by pořadatelé měli především zajistit minimální riziko šíření nákazy.

Dodává, že jasně stanovené nejsou například podmínky pro bezpečnou léčbu a péči o sportovce nebo opatření na stadionech a v dalších vnitřních prostorech. Zmiňuje také, že si sportovci musí některé ochranné pomůcky zajistit sami.

Organizátor her přitom stojí za tím, že hry proběhnou bezpečně. „Jsme přesvědčeni, že dodržování těchto předpisů zajistí bezpečnost sportovců, úředníků a diváků her i obyvatel Tokia,“ uvádí se v prohlášení pořadatelů.

Kvůli pandemii covidu-19 a nemožnosti volného pohybu sportovců po souostroví musely své doprovodné programy zrušit nebo přizpůsobit stovky japonských měst. Některá města od programů upustila kvůli logistickým a finančním nákladům, jiná stále doufají, že setkání s místními komunitami a tréninky proběhnou.

Program zrušilo například město Okuizumo, které mělo hostit elitní indický tým pozemního hokeje, město Nagaoka, jež mělo přivítat australský plavecký tým, nebo město Okaya, kam se měla vydat kanadská pingpongová reprezentace.

Naopak v návštěvu sportovců z Německa a Moldavska doufá město Tsuruoka nebo Yonago, které má v plánu uvítat členy plaveckého, gymnastického a části paralympijského týmu z Jamajky.

Další vlna covidu-19 na vzestupu

Čtvrtá vlna pandemie je přitom v zemi v plném proudu. Vláda v neděli vyhlásila stav nouze v Tokiu a prefekturách Ósaka, Kjóto a Hjógo, ačkoli do zahájení olympiády nezbývají ani tři měsíce.

Země navíc dosud využila jen pětinu dovezených vakcín proti covidu-19, přestože se jí podařilo zajistit si největší množství očkovacích látek mezi asijskými zeměmi. Naočkováno je tak zatím jenom 1,6 procenta obyvatel, což znamená, že je Japonsko mezi bohatými státy v imunizaci nejpomalejší.

Ministr pro vakcinaci Taró Kóno řekl k pomalému tempu, že města původně žádala zpomalení dodávek vakcín, protože potřebovala čas na zřízení očkovacích center a upozornění občanů. Další překážkou pak bylo nařízení, že očkovat mohou jenom lékaři nebo ošetřovatelky. Až minulý týden ministerstvo zdravotnictví tuto pravomoc rozšířilo i na zubaře.

V dalších měsících Japonsko počítá se zrychlením. Do konce dubna by navíc mělo být v zemi 17 milionů dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech, uvedla vláda. V květnu a červnu dorazí dalších 35 milionů dávek. Regulátoři také ověřují možnost povolit i vakcíny firem Moderna a AstraZeneca. Ve snaze urychlit očkování nařídil premiér Jošihide Suga ministerstvu obrany zřídit do 24. května v Tokiu velké očkovací středisko.

Zatím byli v zemi naočkováni především zdravotníci, kterých je v zemi nedostatek. Do června chce Japonsko naočkovat početnou populaci seniorů. Rozvrh očkování dalších ročníků zatím nebyl stanoven.

Reklama

Doporučované