Hlavní obsah

„Zrušení OH by bylo namístě.“ Skeptická začíná být i japonská vláda

Foto: Profimedia.cz

14. dubna Japonci začali odpočítávat 100 dnů do zahájení olympijských her. Na snímku uprostřed dva maskoti - Miraitowa a Someity.

Reklama

Proti konání OH v Tokiu stojí dvě třetiny Japonců, skupiny odborníků i první členové japonské vlády. „Upřednostňovat ekonomické zájmy před zdravím je v rozporu s našimi závazky vůči světu,“ připomínají japonští odborníci.

Článek

Uprostřed stále silnějších pochybností o konání olympijských her v Tokiu se objevili první skeptici z řad nejvyšších představitelů země.

Vysoce postavený člen japonské vládnoucí strany v televizním rozhovoru uznal, že zrušení olympijských her „je namístě“ v případě, pokud se pandemie bude i nadále zhoršovat. „Pokud se situace bude nadále jevit jako nezvládnutelná, měli bychom podle toho konat,“ uvedl Tošihiro Nikai, generální tajemník vládnoucí Liberálně demokratické strany. „Jaký má smysl olympiáda, pokud pomáhá šířit virus?“

Svými slovy sice přímo ke zrušení her nevyzval, narušil ale doposud názorově sjednocenou japonskou vládu, organizátory a Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Tedy skupiny optimistů, které trvají na tom, že už jednou odložená událost zahájí 23. července.

Pandemická situace se ale nelepší ani v Japonsku. Města jako Tokio nebo Osaka bojují se čtvrtou vlnou a s mutantními kmeny koronaviru. Necelý rok poté, co tehdejší předseda vlády Šinzó Abe chválil „japonský model“ pro boj s covidem-19, došlo v zemi k prudkému nárůstu případů, šíření nových mutací a dalšímu tlaku na nemocnice a zdravotnické pracovníky.

Názor Nikaie, silného lídra stranické frakce, který v loňském roce podpořil Jošihideho Sugu na post předsedy vlády, si vysloužil i nesouhlas některých japonských médií. Například byznysový server Nikkei poslanci oponoval, že „zrušit olympiádu je prostě nemožné“. Nikaiovy pochyby navíc zazněly jen den poté, co organizátoři olympijských her oznámili odpočet 100 dnů do zahajovacího ceremoniálu „bezpečných“ her.

Foto: Profimedia.cz

S možností zrušení OH zjevně nepočítají všichni. Rusové 14. dubna představili své oficiální outfity pro olympijskou výpravu.

Scénář her

Organizátorům navíc stále zbývá domyslet detaily pandemického scénáře. V březnu oznámili, že účast na stadionech bude zakázaná fanouškům ze zámoří. Debata o tom, do jaké míry budou omezeni domácí diváci, stále u konce není a rozhodnuto má být během dubna. Taro Kono, ministr odpovědný za vakcinaci Japonců, uvedl, že by se hry nakonec „mohly konat bez diváků“.

V úterý pak prezident organizačního výboru Seiko Hašimoto pro server Nikkei řekl, že omezení kapacity stadionů na 50 procent by bylo „ideálním řešením“. Jak se ale Tokio vyrovná s přílivem desetitisíců novinářů, sponzorů, funkcionářů, tlumočníků, zaměstnanců a dobrovolníků, zatím není jasné. Tokio očekává účast okolo 14 500 olympijských a paralympijských sportovců.

Skeptická je i japonská veřejnost. Podle průzkumů veřejného mínění zpravodajské agentury Kjódó jsou asi dvě třetiny obyvatel hostitelské země proti konání her - 39,2 % lidí by nejraději OH zrušilo úplně, 32,8 % žádá jejich další odklad. (Druhá možnost je ale dle MOV neuskutečnitelný krok.) 24,5 % respondentů si přeje jejich úplné zrušení.

Ve čtvrtek se mezi japonskými uživateli Twitteru více než 35 000krát prosadil hashtag „Canceling Olympics“. Nikaiova slova pak uživatelé považují téměř za jistotu. „Jak pravil, tak se stane,“ napsali mnozí. Akira Koike, poslanec za japonskou komunistickou stranu uvedl, že pořádání her je v tuto chvíli už „nemožné“, a dodal, že o zrušení by mělo být rozhodnuto co nejrychleji.

Japonské závazky

Tlak na organizátory olympijských her a tokijské představitele vzrostl o to více po společném prohlášení několika lékařských odborníků, podle kterých by bylo uspořádání OH v letošním roce chybou. „Celá globální komunita uznává potřebu potlačit pandemii a zachraňovat životy,“ napsali. „Trvání na konání Tokia 2020 pro domácí, politické a ekonomické účely a ignorování vědeckých a morálních faktů, je v rozporu s japonským závazkem ke globálnímu zdraví a bezpečí lidstva.

Musíme přehodnotit letošní letní hry a místo toho spolupracovat na mezinárodní úrovni, abychom se dohodli na souboru globálních a domácích podmínek, za kterých se v nadcházejících letech mohou konat mezinárodní multisportovní akce. „Tyto podmínky musí ztělesňovat olympijské i paralympijské hodnoty a dodržovat mezinárodní zásady veřejného zdraví,“ uvedli lékaři.

Japonci navíc nejsou skeptičtí jen k pořádání pandemických her. Rozvážné tempo volí i v očkování, na což také poukázali lékaři ve svém textu. V zemi bylo od půlky února naočkováno 1,1 milionu zdravotníků v první linii, tedy méně než jedno procento populace. Očkování pro 36 milionů lidí ve věku nad 64 let začalo tento týden. Podle serveru Nikkei bylo první den podáno pouze 1139 dávek, a to navzdory dovozu více než 8 milionů dávek vakcíny Pfizer z Evropy.

„Ani zdravotničtí pracovníci a další vysoce rizikové populace nebudou mít přístup k vakcínám před Tokiem 2020, nemluvě o obecné populaci,“ uvedli lékaři v prohlášení.

Pokud jde o počty úmrtí a nových případů nakažených, Japonsko si i tak vedlo lépe než mnoho srovnatelných zemí – na celou 126milionovou ostrovní populaci připadá půl milionu nakažených a přibližně 9500 obětí. V posledních dnech začalo nakažených přibývat rychleji. „Situace je velmi vážná a jsme na pokraji úrovně, která vyžaduje vyhlášení dalšího výjimečného stavu,“ řekl Tošio Nakagawa, šéf Japonské lékařské asociace pro veřejnoprávní vysílání NHK.

Asi měsíc poté, co vláda zrušila stav nouze, čelí větší města jako Tokio a Osaka „čtvrté vlně“ a opět je na stole plán na změnu otevírací doby restaurací. Vláda naléhá na lidi, aby omezili cestování. Vyhlášení třetího výjimečného stavu se však vláda vyhnula, podle analytiků i z důvodů příprav olympijských her.

Mezinárodní olympijský výbor v únoru vydal takzvaný „covidový scénář“. Podle něj sportovci nebudou muset do karantény, namísto toho budou nejméně každé čtyři dny testováni a nebudou mít povoleno používat hromadnou dopravu. Pro příjezd do země nebude nutné očkování, ale jen negativní test na covid-19 ne starší než 72 hodin před cestou do Japonska. Tento měsíc má vyjít aktualizace pokynů.

Vyřešená není ani bezpečnost dobrovolníků, kteří bez plánů, jak naočkovat sportovce, stále méně věří tomu, že by se při vakcinaci dostalo i na ně. Šéfka her Seiko Hašimotová měla podle německé dobrovolnice Barbary Holthusové citované CNN dobrovolníkům během online jednání říct, že spoléhá na to, že „jejich úsměv“ pomůže olympiádě k úspěchu. „Bylo nám řečeno, že náš úsměv pomůže tomu, aby se olympijské hry vůbec uskutečnily. V ten moment si říkáte: Dělají si z nás legraci?“ popsala pro zahraniční média Holthusová.

Reklama

Doporučované