Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Babiš: Vládu chci mít vyjednanou do týdne

Podívejte se na tiskovou konferenci Andreje Babiše po jednání s prezidentem Zemanem.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vyjednávání o vládě pokračuje. Prezident odpoledne přijal v Lánech Andreje Babiše, v pondělí se ANO sejde se sociálními demokraty.

Článek

Když minulé úterý odjížděl předseda hnutí ANO Andrej Babiš ze schůzky s prezidentem republiky, formuloval jasně prezidentův postoj k vyjednávání o nové vládě.

Podle Babiše prezident doporučil jednání mezi ANO, komunisty a Okamurovou SPD, hnutí ANO ovšem dva dny poté místo toho obnovilo už jednou uzavřené rozhovory se sociálními demokraty.

Sociální demokraté už dali najevo, že budou za účast ve společné koaliční vládě požadovat vnitro, a naznačili, že by se mohlo začít hovořit také o obsazení Ministerstva financí nebo o účasti samotného Andreje Babiše ve vládě.

Jeden z lídrů ANO, předseda Sněmovny Radek Vondráček, na to v neděli po obědě novinářům řekl, že o vnitru se mluvit může, o financích však ne.

Situaci sledujte v našem on-line přenosu.

  • Zeman: Na stole jsou stále dvě varianty vlády. S ČSSD i Okamurou

    Podle prezidenta Miloše Zemana zůstávají ve hře stále dvě varianty nové vlády. Jednou je koalice ANO s ČSSD s podporou KSČM, tou druhou jednobarevný kabinet ANO s podporou komunistů a SPD Tomio Okamury. Prezident to řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1 po nedělním jednání s premiérem Andrejem Babišem. „Okrajově jsme zmínili i možnost úřednické vlády,” řekl prezident.

  • Babiš u Zemana: Budeme spěchat

    Po půlročním neúspěšném vyjednávání o nové vládě chce mít Andrej Babiš podobu svého druhého kabinetu dojednanou do konce příštího týdne.

    „Pokud budeme zodpovědní a budeme mít všichni zájem, tak není důvod, proč bychom se příští týden neměli domluvit na resortech. Orgány ČSSD to buď schválí, nebo neschválí,” prohlásil premiér po nedělní odpolední schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech. „Budeme určitě aspoň z naší strany spěchat. Chceme mít do příštího pátku předběžnou dohodu.”

    Příští sobotu uplyne přesně půl roku od sněmovních voleb v říjnu 2017.

  • Komunisté chtějí téma Sýrie otevřít při jednáních o vládě

    Komunistům vadí, že premiér v demisi Andrej Babiš a další ministři podpořili útok USA, Británie a Francie v Sýrii, téma chtějí otevřít při jednáních s ANO o toleranci vládě.

    Budou chtít vědět, zda vláda hodlá podobné kroky činit i do budoucna. Považují je za porušení Washingtonské smlouvy, tedy ustavujícího dokumentu NATO, řekl v pořadu Partie televize Prima místopředseda KSČM Josef Skála, který je před nadcházejícím sjezdem KSČM jedním z kandidátů na předsedu této strany.

  • Bartoš se chce ptát Zemana, zda nesvěří sestavení vlády někomu jinému

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš se chce v úterý prezidenta Miloše Zemana zeptat, zda nepověří sestavením vlády někoho jiného než premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

    Babiš v jednání o kabinetu selhává, řekl dnes Bartoš v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy