Hlavní obsah

Online pořad, trička a tašky s citátem připomenou Balabána

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Speciální online beseda Hlasy města, trička a látkové tašky s citátem. Ostrava si takto připomene nedožitých 60 let ostravského spisovatele Jana Balabána.

Článek

Prozaik, dramatik, publicista, výtvarný kritik a teoretik Jan Balabán se narodil v roce 1961 v Šumperku. Patřil k nejoriginálnějším osobnostem české polistopadové kultury. Jeho nedožité jubileum připomene hlavně speciální online pořad, ve kterém na různých místech Ostravy spojených s jeho životem a tvorbou vystoupí malířky Hana Puchová a Katarína Szanyiová, vizuální umělec a performer Jiří Surůvka, básníci Ivan Motýl a Jakub Chrobák a nakladatel Ivo Kaleta.

„Pořad Hlasy města – Jan Balabán bude k vidění na webu klubu Fiducia a na vzdělávací televizi LucernaTV v den jeho nedožitých šedesátin, tedy 29. ledna 2021 ve 20:00,“ řekla Ilona Rozehnalová z ostravského Antikvariátu a klubu Fiducia, který vzpomínku na Balabána organizuje. Dodala, že Fiducia připravila i speciální trička a tašky s Balabánovým textem věnovaným Ostravě. Výtvarné zpracování pochází z dílny grafičky Kristíny Pupákové. Pracuje s obrysem Ostravy a s textem Jana Balabána: „Ani síť, ani hvězda. Když přilétáte do Ostravy za bezmračné noci, vidíte pod sebou něco, co se spíš podobá rozhrabanému ohništi, kde v tmavém popelu svítí sem tam žhnoucí uhlíky.“

Balabán zemřel v Ostravě v roce 2010. S městem bylo jeho dílo úzce spjaté. Velký čtenářský ohlas i uznání odborné kritiky sklidilo především jeho prozaické dílo, za své povídky a romány získal též řadu ocenění. K nejznámějším knihám patří povídkové soubory Možná že odcházíme, Prázdniny, Jsme tady či román Zeptej se táty. Výraznou roli v Balabánových textech hraje specifické ostravské prostředí periferního charakteru. A také s ním spojená osobitá mentalita i svérázné životní projevy jeho obyvatel.

Reklama

Doporučované