Hlavní obsah

První den voleb: Zeman i Drahoš už hlasovali. První v obležení policie, druhý v obležení novinářů

Kdo bude příští český prezident? Sledujte speciální zpravodajské studio i to, jak volí Miloš Zeman a Jiří Drahoš.

 

Reklama

První volební den skončil. Voliči budou ještě zítra rozhodovat, kdo usedne na dalších pět let na Pražském hradě.

Článek

Dlouho očekávané finále prezidentských voleb je tady. Dnes ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celé republice, otevřeny zůstaly do 22 hodin. Zítra se bude volit od 8 do 14 hodin. Zhruba dvě hodiny poté bychom mohli znát jméno příštího prezidenta České republiky. Lidé na rozdíl od prvního volebního kola nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek. Dostanou je ve volební místnosti.

Dění kolem prezidentských voleb jsme sledovali v online reportáži:

22:00 - Volební místnosti se uzavřely

Otevřou se znovu v 8 hodin ráno v sobotu. I druhý volební den a hlavně sčítání výsledků budeme sledovat jak v online reportáži, tak ve speciálních zpravodajských studiích. 

21:33 - Fotbalisti FK Teplice odvolili na Kypru

20:21 - Lístky s Fischerovým jménem v Českých Budějovicích prý volby neohrozily

Po dobu asi 15 minut dnes jeden z okrsků v Českých Budějovicích nabízel voličům hlasovací lístky tří kandidátů. Kromě Miloše Zemana a Jiřího Drahoše tak mohli podpořit i Pavla Fischera.

Novinářům to potvrdila předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. „Přišly nám tři lístky. Nám to bylo divné, ale vystavili jsme všechny tři,“ uvedla Šejharová. Dodala, že do té doby, než lístek s Fischerem stáhli, odevzdaly svůj hlas asi dvě desítky voličů.

Podle tiskového oddělení Ministerstva vnitra byla hned po zjištění problému do volební místnosti vyslána kontrola z magistrátu města, která „věc krátce po otevření volební místnosti vyřešila“.

Jak posléze uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, pochybení nijak neohrozilo průběh voleb. Doplnil, že šlo pouze o tři hlasovací lístky, které zůstaly na stole omylem.

19:49 - Zájem o volby v Bedřichově je enormní, sada lístků nestačila

Už nyní odvolilo v oblíbeném zimním středisku více lidí než v prvním kole. Kvůli velkému zájmu si volební komise musela nechat poslat další sadu hlasovacích lístků. V obci volil velký počet rekreantů, kteří vyjeli na lyže.

19:05 - Aktivistka hnutí Femen protestovala proti Zemanovi v Kyjevě

U českého velvyslanectví v Kyjevě demonstrovala polonahá aktivistka radikálního feministického hnutí Femen. Protestovala s hůlkou v ruce a na vlastním těle měla nápis, který současného prezidenta Miloše Zemana označoval za „kulhavou příšeru“. O protestní akci informovalo na svých stránkách samo Femen. Jde o totéž hnutí, které stálo za protestem při prvním kole voleb, kdy polonahá aktivistka přímo ve volební místnosti křičela na Zemana, že je „děvkou“ ruského prezidenta Vladimira Putina.

18:38 - Místo, kde vítězí Zeman: reportáž z Proseče na Vysočině

Proseč na Vysočině si před pěti lety připsala republikové prvenství. Miloš Zeman tady ve druhém kole nad Karlem Schwarzenbergem zvítězil nejvýrazějším poměrem. Volilo jej 98,2 procenta voličů. Reportér Tomáš Svoboda se proto do obce vydal a zjišťoval, jak budou místní lidé volit tentokrát.

Místo, kde vítězí Zeman. Jak volili lidé v Proseči na Vysočině?Video: Tomáš Svoboda

18:26 - Expremiér Sobotka volil Jiřího Drahoše

18:25 - Českých prezidentských voleb si všímají i světová média

Zpravodajskou agenturu Reuters zaujala protestní iniciativa pražských studentů. Do odpadkových košů umisťovali kartonové podobizny Miloše Zemana.

17:53 - Odvolila už i většina předsedů parlamentních stran

Předseda KSČM Vojtěch Filip stejně jako v prvním kole podpořil stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Jiří Drahoš podle něj nemá potřebnou politickou praxi. Oproti němu předseda TOP 09 Jiří Pospíšil volil právě bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. „Já jsem přesvědčen, že Česká republika potřebuje změnu, potřebuje jiného prezidenta - prezidenta proevropského, který bude schopen hájit zájmy České republiky v Bruselu, nebude jezdit pouze do Moskvy a do Pekingu,” řekl Pospíšil. Pro stejného kandidáta pak hlasoval také předseda hnutí STAN Petr Gazdík a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle Bartoše představuje Jiří Drahoš naději na změnu. Předseda ODS Petr Fiala v druhém kole prezidentské volby hlasoval pro Jiřího Drahoše. ČTK řekl, že volil podle cíle ODS, kterým je konec prezidenta Miloše Zemana na Hradě. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura i ve druhém kole prezidentské volby hlasoval pro současnou hlavu státu Miloše Zemana. Ten podle něj splňuje kritéria hnutí SPD na prezidenta. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odevzdal svůj hlas v druhém kole prezidentské volby Jiřímu Drahošovi. I přesto však za favorita na vítězství považuje Miloše Zemana. Ve volební kampani se Bělobrádkovi nelíbilo zejména šíření falešných informací o Jiřím Drahošovi a poukazování na zdravotní stav Miloše Zemana.

17:40 - V Lánech již odvolila pětina voličů, 1. kolo tu vyhrál Drahoš

Místní podle ČTK prý příliš nevnímají skutečnost, že s nimi v jedné obci často tráví svůj čas prezident Miloš Zeman. Jiří Drahoš v prvním kole v Lánech zvítězil s 32,10 procenta. Druhý Zeman tady získal 30,03 procenta.

17:22 - Odvolili už i někteří neúspěšní kandidáti

17:00 - Komise v Českých Budějovicích nabízela i lístek s Fischerovým jménem

Při druhém kole prezidentských voleb nabízel minimálně jeden českobudějovický okrsek asi 15 minut voličům hlasovací lístky tří kandidátů. Kromě Miloše Zemana a Jiřího Drahoše tak mohli voliči podpořit i Pavla Fischera. Novinářům to potvrdila předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. Podle ní komise dostaly k dispozici lístky se jmény tří kandidátů, a proto nabízely všechny.

Fischer skončil v prvním kole prezidentských voleb na třetím místě a figuroval na pozici náhradníka za postupujícím Zemanem a Drahošem. Náhradníkem by přestal být ve chvíli, kdy by první nebo druhý kandidát odstoupil.

16:32 - Jak volila pamětnice, která zažila všechny československé a české prezidenty?

Reportér Vojtěch Blažek natáčel s Milenou Kolářovou, vnučkou prvorepublikového ministra obrany. Zažila prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jak sleduje politiku a koho půjde volit? Odpověď v reportáži:

Zažila všechny československé a české prezidenty, jak volila nyní?

16:17 - Češi volí i v zahraničí

Češi mohou volit i za hranicemi, pokud mají volební průkaz nebo jsou na ambasádě zapsáni na zvláštním volebním seznamu. Kvůli časovému posunu se jako první otevřely už ve čtvrtek volební místnosti v Brazílii. Dnes například čtyři desítky lidí čekaly před českým velvyslanectvím v Bruselu na otevření volební místnosti. O volby měli zájem i Češi v Bratislavě nebo Berlíně. Zatímco v Česku první kolo s přehledem vyhrál Zeman, v zahraničí bodoval Drahoš.

16:00 - Před volební místností v ZŠ Brdičkova natáčel náš reportér Hanuš Hanslík

Jak to vypadalo před ZŠ Brdičkova, kde volil Miloš Zeman?

15:41 - Někteří novináři se nedostali do volební místnosti, kde hlasoval Zeman

Na příjezd prezidenta čekaly desítky novinářů. Před budovou jich zůstalo přes 20, včetně zástupců zahraničních médií. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček novinářům řekl, že opatření byla přizpůsobena incidentu z prvního kola, kdy aktivistka zneužila novinářský průkaz.

15:20 - Před 25 lety byl za prezidenta zvolen Václav Havel

Byl u toho i matador Poslanecké sněmovny Marek Benda. Jak na zvolení Václava Havla vzpomíná a co si myslí o přímé volbě? Odpovědi v reportáži:

Marek Benda o prvním zvolení Václava Havla a přímé volbě.

15:07 - Jiří Drahoš odvolil

15:07 - Miloš Zeman odvolil

15:00 - Okamura volil Zemana, je připraven jednat i s Drahošem

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Miloše Zemana podpořil i v prvním kole.

14:57 - Češi sázejí na výsledky voleb

U dvou největších českých sázkových kanceláří - Tipsportu a Fortuny - si lidé před druhým kolem vsadili na prezidentský souboj více než 65 milionů korun. Protože většina sázkařů své peníze vsázela na původně nefavorizovaného Miloše Zemana, postarala se o kurzový obrat.

14:38 - Bezpečnostní opatření ve volební místnosti

Po incidentu z prvního kola voleb posílila policie bezpečnostní opatření ve volební místnosti v ZŠ Brdičkova, kde volí prezident Zeman.

14:26 - Oba prezidentské kandidáty podpořila řada známých osobností

Některé přišly o volbách a obou mužích diskutovat i k nám do Seznamu.

14:18 - Závěrečná debata přitáhla k televizím 2,7 milionu diváků

Druhou a poslední debatu Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v České televizi sledovalo v souhrnu 2,7 milionu diváků starších 15 let. Pustila si ji více než polovina lidí, kteří měli v tu dobu zapnutou televizi. Uvedl to server MediaGuru na základě dat Asociace televizních organizací. Předchozí společný duel, který vysílala televize Prima, vidělo 2,2 milionu diváků. Jak to vypadalo v zákulisí debaty v Rudolfinu?

Video: Jaroslav Gavenda

14:15 - Jak Češi volili v prvním kole?

K urnám přišlo 61,92 procenta oprávněných voličů. Miloš Zeman získal 38,56 procenta hlasů, Jiří Drahoš 26,6 procenta. První kolo prezidentských voleb ukázalo, že Miloš Zeman má velkou podporu v Karlovarském, Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji. V těchto částech Česka dosáhl Zeman podpory více než 43 procent, v Moravskoslezském kraji se výsledek těsně blížil k 50 procentům, shrnul pro ČTK politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

14:07 - Oba kandidáti se naposledy potkali ve včerejší debatě

Hodinu a půl dlouhou diskusi zanalyzoval server Demagog.cz. Jak si Miloš Zeman a Jiří Drahoš vedli?

14:03 - Oba kandidáti půjdou volit ještě dnes

Mezi dnešní voliče budou patřit oba finalisté, hlasovat přijdou zhruba za hodinu. Svůj hlasovací lístek před nočním uzavřením volebních místností odevzdají také šéfové sněmovních stran. Z nich Zemana podpořilo ANO, stejně jako SPD a KSČM. Za Drahoše se postavily strany ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Většinově také Piráti.

14:00 - Volební místnosti se otevřely

Druhé kolo prezidentských voleb začalo. Dnes a zítra voliči rozhodnou, kdo bude příštím českým prezidentem.

Reklama

Doporučované