Hlavní obsah
Online

V sobotu přibylo v Česku 7722 nakažených, nejméně za týden

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku přibylo v sobotu 7722 potvrzených případů koronaviru, nejméně za tento týden. Ve volných dnech se ovšem testuje méně. Nárůst je ale výrazně menší než minulou sobotu, kdy bylo nových případů více než 11 400.

- Do statistik přibylo od večerní aktualizace dalších 67 úmrtí, celkový počet zemřelých s covidem-19 se tak zvýšil na 4681.

- Portugalsko, které se nyní podobně jako řada dalších evropských zemí potýká s rekordními denními přírůstky nakažených koronavirem, od pondělí zavede v části země noční zákaz vycházení. Nařízení platí pro všední dny, o víkendu budou muset Portugalci v nejhůře zasažených oblastech zůstat doma dokonce už od jedné hodiny odpoledne.

  • V jižních Čechách přibylo 525 nových případů covidu

    V jižních Čechách přibylo k dnešnímu večeru 525 nových případů nemoci covid-19. Jeden nemocný v seniorském věku zemřel. Aktuálně pozitivních je v kraji 10 997 lidí. Laboratoře otestovaly 1074 vzorků. Novinářům to v tiskové zprávě sdělila ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    K nemocným přibylo 278 žen a 247 mužů. Ve zhruba půl druhé stovce případů byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, ve více než stovce v zaměstnání. „Tři desítky případů se týkaly škol. Nově onemocnělo čtrnáct zdravotníků a sedmatřicet zaměstnanců nebo klientů sociálních služeb,“ uvedla Kotrbová. Čtyři lidé se nakazili při při cestách mimo region. U dalších případů zatím nebylo možné zdroj nákazy určit.

    Od začátku pandemie se v kraji nákaza prokázala u 24 090 lidí. Vyléčených je teď v jižních Čechách 12 913, aktuálně pozitivních je 10 997 Jihočechů. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 180 lidí.

  • V Praze jsou lidé kvůli covidu nejvíc doma a ubyl zájem o hospody

    Pohyb lidí v důsledku opatření proti koronaviru poklesl zatím nejvíce v Praze. Vyplývá to z přehledu mobility lidí v jednotlivých krajích, o kterém na twitteru informoval vedoucí laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví Marián Hajdúch. Výsledky podle něj odpovídají ubývajícím novým případům nakažených covidem-19 hlavně v Praze. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) z dat vyplývá, že rezervy v mobilitě oproti jarní vlně epidemie zůstávají, a to zejména ve využívání práce z domu.

    „Musíme všichni dodržovat pravidla, jsou tam rezervy z hlediska mobility,“ uvedl dnes premiér na facebooku. Dodal, že pokud lidé pracují z domu, průměrně se potkají s 12 dalšími za týden, v případě docházky do zaměstnání číslo stoupá ke třem desítkám. Firmy chce Babiš k zavádění práce z domu více motivovat.

    Nejvíce proti zbytku ČR přibylo podle publikovaných dat lidí, kteří zůstávají doma, a zároveň nejvíc poklesl počet těch, kteří chodí do nákupních centrech či pro občerstvení z restaurací, v hlavním městě.

  • Na Vysočině zemřelo šest lidí s koronavirem

    Na Vysočině zemřelo za posledních 24 hodin šest lidí nakažených koronavirem. Na webu to uvedla krajská hygienická stanice. Nově se v kraji prokázalo 532 případů covidu, přibylo 414 vyléčených. Laboratoře nově vyšetřily 994 vzorků. Od začátku epidemie evidují hygienici v souvislosti s nemocí covid-19 v tomto kraji 234 úmrtí.

  • Za neděli zatím přibylo 2145 nakažených

    Za neděli v Česku přibylo zatím 2 145 nakažených. Jde o pravidelný víkendový pokles způsobený nižším počtem provedených testů. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině a budou doplněna během dnešní noci.

    Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizování, je 7 779 a 1 196 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných se oproti předchozími dni snížil o 504. Jde o největší pokles v datech hospitalizací od začátku epidemie.

    V minulých dnech prudce poskočila i čísla uzdravených, v současné době je jich podle statistiků téměř 240 tisíc. Začal se tak na projevovat vysoký nárůst v počtu případů před několika týdny.

    Česká republika také překonala tento týden hranici čtyř tisíc úmrtí. Aktuálně statistika uvádí 4 793 zemřelých, kterým byl diagnostikován covid-19. Do statistik bylo ke včerejšímu dni zapsáno 150 úmrtí, ke dnešnímu pak zatím 52. Jde o průběžná čísla, která by statistici měli doplnit během několika příštích dní. Další případy úmrtí byly ještě doplněny zpětně také do předchozích dnů. V průměru nyní v souvislosti s nákazou zemře v Česku 190 osob denně.

  • Odbory navrhují vládě den pracovního volna 16. listopadu

    Odbory navrhují vládě, aby na 16. listopadu, případně i na 13. listopadu, stanovila den pracovního volna, což by spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích. Předseda Českomoravská konfederace odborových svazů Josef Středula to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

    Podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) jde o dobrý nápad. „Vidíme před sebou příležitost. Za náklady jednoho dne se získá časový úsek čtyři dnů, kdy se omezí kontakty. Ideální by bylo, když by volno bylo i v pátek 13. listopadu. Za relativně nízké náklady se tak přeruší komunitní přenos viru,“ uvedl Středula. Situace v nemocnicích označil za velmi vážnou. Nepřetržité provozy nebo kritická infrastruktura by se nezastavila, dodal Středula.

    „Přijde mi to jako rozumný nápad, mohlo by to velmi přispět ke snížení mobility a případně zrychlení poklesu epidemie. Klíčové bude stanovisko ministerstva zdravotnictví,“ řekl Hamáček ČTK.

  • V Plzeňském kraji v sobotu přibylo 196 případů koronaviru

    V Plzeňském kraji přibylo v sobotu 196 nově zjištěných případů koronaviru, což je druhý nejnižší denní přírůstek za poslední čtyři týdny. Minulou sobotu bylo v kraji zjištěno 483 případů, v pátek 517. Podle statistik Ministerstva zdravotnictví v sobotu zemřelo 11 obyvatel kraje, u nichž byla diagnostikována nemoc covid-19. Od jara, kdy pandemie koronaviru vstoupila do České republiky, prokázaly laboratorní testy v kraji 23 078 nákaz. Zemřelo 253 lidí, z toho 87 úmrtí, tedy více než třetina, připadá na prvních sedm listopadových dní.

  • Reuters: Počet nakažených koronavirem překonal 50 milionů

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 již v celosvětovém měřítku překonal hranici 50 milionů. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která situaci ohledně pandemie globálně sleduje, počet nakažených dosahuje téměř 49,95 milionu. Počet zemřelých s covidem-19 činí více než 1,25 milionu.

    Říjen byl podle Reuters zatím nejhorším měsícem a posledních 30 dní se na celkovém počtu nakažených podílí čtvrtinou. Aktuální sedmidenní průměr ukazuje, že počet nově nakažených celosvětově roste denně o více než 540 000.

  • Petříček: Výjimka z povinnosti testu má platit pro návštěvy rodin

    Česká diplomacie příští týden upraví pravidla cestování do zahraničí v době epidemie o výjimku pro delší návštěvy smíšených rodin. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zopakoval, že ministerstvo jasně nedoporučuje cestovat za hranice, pokud to není z důvodu práce či rodiny. „Není to o nějakých eurovíkendech,“ konstatoval s tím, že malé příhraniční cesty umožňuje dvanáctihodinová lhůta, po které nebude třeba pro návrat do ČR test.

  • Slovensko otestovalo dalších téměř 1,3 milionu lidí

    První den druhého kola plošného testování na koronavirus na Slovensku bylo odhaleno 8172 nakažených. Otestováno bylo téměř 1,3 milionu lidí, uvedl deník SME.

  • Covid není legrace, vzkazuje Hrachovinovi Panenka

    Jak prožíval koronavirus? Co řekl na výrok hokejového reprezentanta Hrachoviny, že je covid divadlo? Jaký má názor na kauzu Martina Haška a zatčení Romana Berbra? Legendární fotbalista Antonín Panenka odpovídal v rozhovoru.

  • Corriere della Sera: Na vypadávání vlasů má vliv i lockdown

    Vlasů ztrácíme 50 až 60 denně, pokud je to více, je třeba obrátit se na dermatologa, který stanoví léčbu. Mezi faktory, které jsou zodpovědné za ztrátu porostu, patří i lockdown, píše italský deník Corriere della Sera. Souvislost mezi ročním obdobím a ztrátou vlasů skutečně existuje. Léto a podzim jsou tím časem, kdy je vypadávání vlasů hojnější, bez ohledu na zeměpisné rozdíly. Některé studie naznačují, že srpen a září jsou měsíce, kdy je tento problém nejvýraznější. „Jde o takzvanou telogenní fázi. V zimě naopak jsou vlasy v této fázi jen minimálně,“ uvádí autor studie publikované na stránkách British Journal Shawn Kwatr.

    Norma Cameliová z Dermatologického ústavu San Gallicano v Římě k tomu dodává: „Na podzim ztrácíme více vlasů i proto, že pobyt na slunci v létě vyvolává zánět vlasové pokožky, který v následujících týdnech přispívá k vypadávání vlasů.“ Tento jev může být letos ještě výraznější, protože stres z pandemie covidu-19 oslabuje vlasovou pokožku.

  • Dvojitá pohroma pro indické zdravotnictví: covid-19 a smog

    Stálý proud pacientů míří z Nového Dillí, které trápí smog, na léčbu na klinice Breathe Better, kde plicní specialista Davinder Kundra čelí tomu, čemu indičtí zdravotníci říkají „dvojitá pohroma“, smogu a koronaviru, uvádí AFP.

  • Počet nově nakažených v Německu se proti předchozímu dni snížil

    Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu za poslední den stoupl o 16 017, což je o zhruba 7000 méně než předchozí den, kdy byl počet nových případů již třetí den za sebou rekordní. V neděli však obvykle bývají čísla nižší, částečně kvůli tomu, že se o víkendu provádí méně testů. Proti minulé neděli je údaj naopak o téměř 2000 případů vyšší. Nově s nemocí zemřelo 63 osob. Vyplývá to z dnešních údajů berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI).

    V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo minimálně 658 505 lidí. Z toho 11 289 nákaze podlehlo, uvedla agentura DPA.

  • Spojené státy hlásí čtvrtý den po sobě rekordní nárůst počtu případů

    Za sobotu přibylo ve Spojených státech 130 138 nových případů nákazy, nejhůře zasaženým státem zůstává Texas. Stoupají nadále počty hospitalizací i mrtvých. V USA za 9 měsíců zemřelo už 243 000 lidí.

  • Portugalsko kvůli koronaviru zavede zákaz nočního vycházení

    Portugalsko, které se nyní podobně jako řada dalších evropských zemí potýká s rekordními denními přírůstky nakažených koronavirem, od pondělí zavede v části země noční zákaz vycházení. Nařízení platí pro všední dny, o víkendu budou muset Portugalci v nejhůře zasažených oblastech zůstat doma dokonce už od jedné hodiny odpoledne. Nové opatření dnes brzy ráno oznámil premiér Antonia Costa, píše portugalský list Público. „Nesmíme ani v nejmenším pochybovat, že je potřeba udělat vše pro to, abychom pandemii zastavili,“ uvedl ministerský předseda na tiskové konferenci po sobotním jednání vlády.

  • V sobotu přibylo v Česku 7722 nakažených

    V Česku přibylo v sobotu 7722 potvrzených případů koronaviru, nejméně za tento týden. Ve volných dnech se ovšem testuje méně. Nárůst je ale výrazně menší než minulou sobotu, kdy bylo nových případů více než 11 400. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví. Do statistik přibylo od večerní aktualizace dalších 67 úmrtí, celkový počet zemřelých s covidem-19 se tak zvýšil na 4681.

    Více v následujícím článku

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy