Hlavní obsah

Olympiáda končí. Rusové ovládli hokejový turnaj, Norsko díky zlatu Bjørgenové vítězí v pořadí národů

Foto: Profimedia.cz

Rusové se štěstím získali zlatou olympijskou medaili.

Reklama

Olympijské hry rozdaly všechny medaile. Finále hokejového turnaje ovládli Rusové, Bjørgenová si dojela pro osmou zlatou olympijskou medaili.

Článek

Pro české barvy otevřeli poslední den olympiády bobisté. Ani jedna z českých posádek se ale do finálové jízdy nedostala. Posádka ve složení Dominik Dvořák, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek a Jan Šindelář skončila na prvním nepostupovém místě 21., kvarteto Jan Vrba, Jan Stokláska, David Egydy a Dominik Suchý dojelo na 24. příčce. Zlato brala německá posádka s pilotem Francescem Friedrichem.

Německá hokejová pohádka nemá šťastný konec. Tým kolem kapitána Marcela Goce byl 56 sekund od zlatých medailí. Spasitel ruského týmu Nikita Gusev ale poslal finále do prodloužení, ve kterém jeho nahrávku přetavil ve zlato Kirill Kaprizov. Bronz si v sobotu na úkor českého týmu zajistili Kanaďané.

Fenomenální norská běžkařka Marit Bjørgenová si s velkým náskokem dojela pro osmou zlatou medaili z olympijských her a patnáctou celkově. Na trati 30 kilometrů klasicky za sebou nechala o dvě minuty zpět stříbrnou Finku Kristu Parmakoskiovou a bronzovou Švédku Stinu Nilssonovou. Bjørgenová je tak nejúspěšnější zimní olympijskou sportovkyní všech dob.

Češka Kateřina Beroušková si dojela pro nejlepší umístění na olympijských hrách. Na trati 30 kilometrů klasicky skončila na 23. místě. Druhá česká reprezentatka Petra Hynčicová uzavřela čtvrtou desítku na 39. místě.

Poslední den olympiády jsme sledovali online:

9:22 - Olympijské hry končí, pořadí národů ovládli Norové

23. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu končí. Všechny sady medailí byly rozdány a sportovce čeká už jen od 12 hodin závěrečný ceremoniál. První místo v pořadí národů zajistila Norsku až vítězstvím v posledním závodě Marit Bjørgenová, která tak vyrovnala 14. zlatou medailí zisk Německa, jež Norsko porazilo v celkovém počtu všech kovů. Kdyby Němci ovládli hokejový turnaj, radovali by se naši západní sousedé. Na kdyby se ale nehraje a Norové se tak stali nejúspěšnější výpravou olympiády. Česká reprezentace končí na 14. místě se ziskem sedmi medailí, oproti Soči jsme si tak o jeden cenný kov pohoršili.

Foto: olympic.org

Medailové pořadí zemí na 23. zimních olympijských hrách.

9:14 - V All Star týmu hokejového turnaje chybí překvapivě Rus Gusev

Spasitel ruského týmu Nikita Gusev překvapivě chybí v All Star týmu olympijského hokejového turnaje. Nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen jeho spoluhráč Ilja Kovalčuk. Žádný český hráč se do výběru nedostal.

Složení All Star týmu: Brankář: Vasilij Košečkin (OAR), obránci: Maxim Noreau (Kanada), Vjačeslav Vojnov (OAR), útočníci: Ilja Kovalčuk (OAR), Pavel Dacjuk (OAR), Eeli Tolvanen (Finsko).

9:00 - Bjørgenová vládne zimním olympijským hrám

Norská fenoménka Marit Bjørgenová je nejúspěšnější zimní olympijskou sportovkyní všech dob. Od Salt Lake City do Pchjongčchangu posbírala patnáct medailí, z toho osm zlatých. Druhé místo drží biatlonista Ole Einar Bjørndalen se 13 medailemi. Vůbec nejvíce kovů z olympijských her má Michael Phelps, a to 28. Mezi ženami je těsně před Bjørgenovou sovětská gymnastka Larisa Latyninová s 18 medailemi.

8:55 - Běžkařka Beroušková dojela na 23. místě

Češka Kateřina Beroušková si dojela pro nejlepší umístění na olympijských hrách. Na trati 30 kilometrů klasicky skončila na 23. místě. Druhá česká reprezentatka Petra Hynčicová uzavřela čtvrtou desítku na 39. místě.

8:42 - Poslední zlato z olympiády získala Bjørgenová

Norka Marit Bjørgenová si dojela jednoznačně pro zlatou medaili. S téměř dvouminutovým náskokem porazila stříbrnou Finku Kristu Parmakoskiovou a bronzovou Švédku Stinu Nilssonovou. Obrovskou chybu udělala Rakušanka Teresa Stadloberová, která si jela pro medaili, ale uhnula na špatný běžkařský okruh a končí nakonec na devátém místě.

8:33 - Novým členem Triple Gold Clubu je Pavel Dacjuk

Olympijští sportovci z Ruska převzali zlaté medaile. Hymnu si však poslechnout nemohli, přesto si ji alespoň zazpívali. Na olympiádě se představili už pod čtvrtým názvem - Sovětský svaz, Společenství nezávislých států, Rusko a Olympijští sportovci z Ruska. Aktuální medaile se jim ale nebude počítat do historických tabulek. Naopak počítat ji bude Pavel Dacjuk, který se stal 29. členem Triple Gold Clubu. NHL vyhrál s Detroitem v roce 2002 a 2008, mistrovství světa v roce 2012 a olympiádu letos.

8:23 - Bjørgenovou už nic nezastaví na cestě za zlatem

Běžkařky mají za sebou 24 kilometrů a pro zlato si jednoznačně jede Norka Marit Bjørgenová. Už na desátém kilometru roztrhala startovní pole a aktuálně vede o téměř dvě minuty. Druhá je Finka Parmakoskiová. O bronz bojují Švédka Nilssonová a další Norka Oestbergová. Nejúspěšnější zemí olympijských her tak i díky Bjørgenové bude Norsko.

8:19 - Stříbrné medaile mají na krku už s úsměvem Němci

8:05 - Rusové slaví, Němci smutní

Německá jízda turnajem byla fantastická, zlaté medaile ale mají Rusové. Němečtí hráči od nich byli 56 sekund, a tak i přes skvělý úspěch má většina týmu slzy v očích. Na druhé straně se slaví a trenér Oleg Znaroks přijímá ještě na střídačce telefonicky první gratulaci. Od koho asi přišla?

7:58 - Rusové vítězí ve finále hokejového turnaje

Pro co si přijeli, to mají. Olympijští sportovci z Ruska berou zlaté medaile. Prodloužení rozhodl brankou v přesilovce Kaprizov. Skvělou přihrávkou ho našel Gusev, bez kterého by dnes Rusko nemělo žádnou šanci.

7:54 - Norka Bjørgenová na lyžích prostě panuje

Zatímco finále hokejového turnaje je nervydrásající bitvou až do konce, Norka Marit Bjørgenová nenechává nikoho na pochybách, kdo uzme poslední zlatý kov ve hře. V polovině 30kilometrového závodu je v čele o propastných 42 sekund.

7:52 - Aus den Birken drží naděje Německa

Kovalčuk ukázal svou technickou vytříbenost. Obhodil si německého obránce, položil si i gólmana Aus den Birkena, ale jeho natažený beton nedokázal přehodit.

7:48 - V prodloužení se hraje hodně opatrně

Nikdo nechce v prodloužení finále hokejového turnaje inkasovat, a tak oba týmy obezřetně přihrávají i napadají. Rusové raději rychle za sebou dvakrát vyhodili na zakázané uvolnění. Odehráno je pět minut.

7:43 - Začíná dvacetiminutové prodloužení 

Finále mezi Olympijskými sportovci z Ruska a Německem rozhodne dvacetiminutové prodloužení čtyři na čtyři.

7:41 - Bjørgenová netaktizuje a vydává se sama do čela

Norka Marit Bjørgenová chce zlatou medaili. Výborně jí jedou lyže, a tak trhá vysokým tempem už na 10. kilometru startovní pole. Stačí jí jen čtveřice běžkařek.

7:31 - Rozběhla se poslední disciplína olympiády

Dramatické hokejové finále přehlušilo start poslední olympijské disciplíny - závod běžkařek na 30 kilometrů klasicky. Norka Marit Bjørgenová jede po šesti kilometrech v čele a bojuje o rekordní 15. olympijskou medaili. Češka Beroušková je zatím 25., Hynčicová se pohybuje v páté desítce.

7:28 - Finále hokejového turnaje rozhodne prodloužení 

V normální hrací době rozhodnutí nepadlo, a tak fanoušci uvidí prodloužení. Kdo získá zlaté medaile? Německo, nebo Rusko?

7:26 - Rusové vyrovnali na 3:3 

Hrdinou ruského výběru je Gusev, který v oslabení minutu před koncem vyrovnal. Je to 3:3.

7:22 - Fantazie. Německo vede 3:2 

Do konce zbývají dvě minuty a Müller vystřelil Německu vedení 3:2. Rusové navíc budou hrát v oslabení.

7:17 - Němci měli na hokejkách vedoucí branku

Macek ujel opařeným Rusům a mohl rozhodnout finále. Košečkin ho ale vychytal. Podívejte se tedy na zatím poslední gól Kahuna.

7:14 - Neskutečné. Rusové vedli 10 vteřin, Němci znovu vyrovnali

Gusev dostal Rusko do vedení střelou o masku Aus den Birkena. Kahun ale hned po vhazování do útočného pásma a vyrovnal na 2:2.

7:07 - Německo - OAR 1:1, do konce zbývá 10 minut

Polovina třetí třetiny zbývá odehrát ve finále hokejového turnaje. Po srovnání narostlo Němcům sebevědomí a hra se vyrovnala. Teď je to od obou týmů opatrné. Na střely vedou Rusové 24:19.

6:55 - Německo hraje v útočném pásmu, ale nebezpeční byli Rusové

Němečtí hokejisté na začátku třetí třetiny zatlačili Rusy v jejich pásmu, ale z protiútoku se do velké šance dostali Rusové. Situaci dva na jednoho vyřešil Tělegin střelou, Aus den Birken ránu vyrazil.

6:51 - Začíná třetí třetina hokejového finále

6:48 - Na začátku příběhu českého snowboardingu stál Luděk Váša

Luděk Váša byl jedním ze zakladatelů snowboardingu v tehdejším Československu. Na koleni vyrobil první sněžné prkno, které se spíše podobalo raketě. Už tehdy ale věděl, že tenhle sport Čechy dostane. A z letošní olympiády přinesl díky Ester Ledecké českým barvám další zlatou radost.

Na koleni vyrobil první snowboard v Česku: Holky mě milovaly, vlekaři nenáviděli.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

6:36 - Po 2. třetině: Německo - OAR 1:1 

Německá olympijská pohádka zatím pokračuje. Po dvou třetinách hrají s Rusy nerozhodně 1:1. Ve 30. minutě vyrovnával Schütz.

6:29 - Hokej: Přečíslení dva na jednoho Rusové nedotáhli

Na německou branku se řítilo ruské obranné duo Gavrikov s Vojnovem, ale přes posledního německého beka se k lepšímu zakončení nedostali. Následně na druhé straně pálili Boyle a Hager, ale Košečkin byl na místě.

6:21 - Ruští sportovci neponesou při závěrečném ceremoniálu svou vlajku

Nejen Schütz vyrovnávací brankou sesadil Rusy ze sedla, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ještě před začátkem utkání výpravě Olympijských sportovců z Ruska oznámil, že nebudou moct při závěrečném ceremoniálu nést ruskou vlajku. Rozhodnutí členům MOV usnadnily dva dopingové případy ruských sportovců.

6:15 - Německo vyrovnává a finále se dramatizuje

Rozhodčí ještě přezkoumali branku Německa na videu, ale ta platí. Schütz prostřelil z úhlu Košečkina, kterému nahození proletělo mezi rukou a tělem, a ruský gólman tak rozhodně nemá čisté svědomí.

6:10 - Medailové pořadí zemí zatím vede Německo

Ve finále hokejového turnaje se hraje také o závěrečné medailové pořadí zemí. Díky dnešnímu vítězství čtyřbobu vede Německo se 14 zlatými medailemi před Norskem, které jich zatím má 13. Pokud by němečtí hokejisté dotáhli do konce hokejový zázrak, bylo by o nejúspěšnější zemi 23. zimních olympijských her jasno ještě před závodem běžkařek na 30 kilometrů klasicky.

6:05 - Německý útočník Mauer se dostal do šance

Asi zatím největší šanci Německa propásl Mauer. Puk se od zadního mantinelu nepříjemně odrazil před Košečkina, ale německý útočník nedokázal puk dotlačit do ruské branky.

5:57 - Rozběhla se druhá třetina finále hokejového turnaje

Rusové se dostali gólem Vojnova na konci první části do vedení. Německo bude ve druhé třetině usilovat o vyrovnání.

5:50 - Němečtí bobisté potvrdili dominanci dalšími medailemi

Třetí závod bobistů na olympiádě přinesl Německu další medaile. Pro zlato si mezi čtyřboby dojela posádka s pilotem Francescem Friedrichem. Na druhém místě se srovnali ve shodném čase Němec Nico Walther a Korejec Won Jun-čong. Ani jedna z českých posádek se do finálové jízdy nedostala.

5:45 - Švédské curlerky berou zlaté medaile

Korejské curlingová pohádka skončila až ve finále. Švédky Anna Hasselborgová, Sara McManusová, Agnes Knochenhauerová, Sofia Mabergsová a Jennie Waahlinová porazili Korejky v nočním finále curlingového turnaje žen 8:3. Bronz získaly Britky.

5:41 - Rusko se v závěru třetiny dostalo do vedení

Němci se už viděli v kabině, ale pět desetin před první sirénou se prosadil Vojnov. První třetinu tak vyhráli Olympijští sportovci z Ruska 1:0.

5:33 - Německý gólman skvěle zasáhl

Aus den Birken v německé bráně zasáhl jak proti ráně Kovalčuka, tak dorážce Dacjuka. Díky němu Němci přežili přesilovku bez inkasované branky.

5:30 - Zatím se hraje bez větších šancí

Rusové ani Němci si zatím nevytvořili vážnější příležitost. To se může změnit v následující ruské přesilovce.

 

5:18 - Tribuny jsou poloprázdné

Ani finále hokejového turnaje nepřilákalo do hlediště dostatek fanoušků, kteří by zaplnili tribuny.

5:10 - Začíná finále hokejového turnaje

Outsideři z Německa zaskočili hokejový svět vítězstvím nad Kanadou v semifinále. Hokejový zázrak chtějí dokonat porážkou Rusů ve finále.

Reklama

Doporučované