Hlavní obsah

Opavská radnice připravila likvidaci jmelí na stromech

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Opavská radnice přichystala likvidaci jmelí. Odborníci na dřeviny postupně od tohoto měsíce ošetří okolo 500 stromů.

Článek

„Přibližně sto dalších budou muset pokácet,“ řekla Anna Sotolářová z tiskového oddělení magistrátu. Celkem chce město do boje s touto parazitickou rostlinou investovat více než šest milionů korun.

Jmelí, kvůli kterému dřeviny ve velkém chřadnou, stromy ve větší míře napadá v posledních letech. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Napadá často lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle. Napadených druhů dřevin ale přibývá, a jmelí tak napadá například i ořešáky, jilmy či hrušně.

„Už začalo kácení a ošetření dřevin v osmi lokalitách města. Největší objem prací bude uskutečněn v prostoru Městských sadů, kde bude káceno 83 stromů a ošetřeno 198 kusů,“ řekla. Jmelí se bude likvidovat i v okolí kostela svatého Petra a Pavla v Jaktaři nebo kolem ulic Hradecká a Olomoucká.

Práce potrvají do února příštího roku. Celkem jde o 506 stromů. Z nich 115 je napadeno natolik, že budou muset být pokáceny. Primátor Tomáš Navrátil (ANO) už dříve ČTK řekl, že se počítá i s náhradní výsadbou. „Místo každého vykáceného stromu bude na jeho místě vysazen nový,“ uvedl.

Některá města v kraji investují ročně do likvidace jmelí až desetitisíce korun. Parazitickou rostlinu, kterou rozšiřují zejména ptáci, se v regionu nedaří zastavit a podobně jako u kůrovce se hovoří o kalamitním stavu. Kraj proto předloni v červnu navrhl změnu zákona, kterou chce bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách.

Kraj požaduje, aby vlastníkům dřevin bylo možné ze zákona nařídit zásah proti těmto škůdcům. Majitelé pozemků s napadenými stromy nebo keři by museli respektovat pokyny k ošetření napadené dřeviny.

Reklama

Doporučované