Hlavní obsah

Opavský Dům umění zdobí neonový objekt inspirovaný písní

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Střechu opavského Domu umění zdobí instalace Starman od Michala Škapy, umělce spojeného s českou graffiti scénou. K vytvoření díla ho mimo jiné inspiroval refrén ze stejnojmenné písně Davida Bowieho.

Článek

Instalaci připravil výtvarník opavskému Domu umění na míru. Dílo z neonových trubic tvoří silueta člověka. Jde o průzkumníka, který se vydává do nových světů za dalším dobrodružstvím a na ploše stavby vytváří magickou kresbu barevného světla.

„Starmana jsme umístili na protáhlou přístavbu Domu umění, která se zvedá z terasy a přiléhá k domu. V kontextu díla tak může připomínat třeba právě odpalovací rampu pro rakety, cestující ke hvězdám,“ řekl dramaturg Opavské kulturní organizace Dominik Beneš.

Michal Škapa patří do silné generace takzvaných writerů, která nastoupila v polovině 90. let. Jeho volná tvorba zahrnuje akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice i site-specific instalace a prostorové objekty. S médiem neonu pracuje v posledních letech. Propojuje ho se svými díly nebo využívá jako samostatný prvek pro stavby.

Reklama

Související témata:

Doporučované