Hlavní obsah

Operátor pokryl rychlejší sítí 5G první části pražského metra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Mobilní operátor Vodafone pokryl část pražského metra vysokorychlostní sítí 5G. Využil k tomu frekvence v pásmu 1800, které má přidělené z minulých let.

Článek

V současnosti má 5G pokrytí úsek Dejvická až Muzeum na trase linky A, dále jde o stanice na trase metra B v úseku Smíchovské nádraží až Českomoravská, kromě stanic Národní třída a Náměstí Republiky. V následujících dnech začnou přibývat první stanice linky C, ještě v říjnu to budou zastávky Chodov a Háje.

Pražské metro pokrývá mobilním signálem konsorcium všech tří operátorů. Nabízí v něm ale maximálně technologii LTE. 5G v metru zavedl zatím pouze Vodafone, který musel modernizovat svou část aktivní vysílací technologie. Vodafone začal využívat technologii Dynamic Spectrum Sharing, která zajišťuje dynamické sdílení frekvencí mezi LTE a 5G sítí podle aktuálních potřeb.

V průběhu posledního čtvrtletí letošního roku by síť LTE měly dostat také Národní třída, Náměstí Republiky, Náměstí Míru a další dvě stanice v Praze 3 nebo Praze 5 v závislosti na zahájení prací na připravované modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Do konce letošního roku by tak měla vysokorychlostní síť LTE fungovat v metru v celém širším centru Prahy. Na příští rok zůstane DPP, konsorciu operátorů a společnosti CETIN pokrýt 22 stanic a přilehlých tunelů pražského metra.

V návaznosti na rozšiřování pokrytí stanic metra a přilehlých tunelů vysokorychlostní sítí LTE se DPP rozhodl ukončit pilotní provoz vlastní wifi.

Vodafone zároveň spustil sítě 5G v celkem pěti městech. Jako první se nová síť dostává do Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku, tedy ke třem vítězům soutěže 5G pro pět měst, kterou loni vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj. Navíc Vodafone přidal Prahu a Brno.

Síť 5G v části Prahy a Kolína již komerčně spustil i konkurenční operátor O2. T-Mobile počítá s jejím nasazením v ostravském kampusu VŠB. Využití 5G v současnosti umožňuje jen několik typů mobilních telefonů.

Hlavním přínosem nové technologie je významné, přibližně desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované